Uutiset

Kurinpalautusta eduskunnassa

Kansanedustajien alkoholinkäytöstä työaikana kehittyi keskustelu, johon eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) päätti puuttua kovalla kädellä. Heinäluoma korostaa Ilta-Sanomissa, ettei päihtyneenä työskentely tule kysymykseen.

Puheet lähtivät liikkeelle perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen hämärästä seikkailuista Helsingin yössä. Hakkarainen vieraili sanojensa mukaan vahvassa humalassa moottoripyöräjengin tiloissa, minne unohti salkkunsa.

Oliko Hakkarainen vielä päihtyneenä työpaikallaan eduskunnassa, se on jäänyt epäselväksi. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen joka tapauksessa ilmoitti, etteivät virkamiehet voi estää humalaista edustajaa tekemästä työtään.

Lisää kierroksia keskustelu sai kokoomuksen varapuheenjohtajan ja kansanedustajan Sampsa Katajan sammaltaneesta puheesta. Kataja kertoi ottaneensa liikaa glögiä SDP:n eduskuntaryhmän pikkujouluissa joulukuussa. Hän pahoittelee tapahtunutta.

Hakkaraisella on ilmeisen aitoa halua hakea apua liialliseen alkoholin käyttöön. Tukea hän saa eduskuntaryhmältään, viime kädessä tapojen parantaminen on kuitenkin aina kiinni ihmisestä itsestään.

Puhemies Heinäluoma suhtautuu kahteen tapaukseen jyrkän kielteisesti, mistä kielii se, että hän puhuttelee sekä Hakkaraisen että Katajan.

– Pidän itsestään selvänä ja arkijärjen mukaisena, ettei edustaja voi harjoittaa edustajantehtäviään humalassa tai päihtyneenä, jyrähti Heinäluoma Ilta-Sanomissa ja vaati vastuulliseen työhön vastuullista käyttäytymistä.

Puhemiehen linja on oikea. Kansanedustajat joutuvat tekemään joskus jopa äärimmäisen kovassa paineessa kansakunnalle tärkeitä ratkaisuja. Edustajat ovat vastuussa paljosta – heidän vastuunsa painaa paljon enemmän kuin mitä toripuheissa ymmärretään.

Kysymys ei missään mielessä ole siitä, että eduskunnassa olisi alkoholiongelma tai edes orastava sellainen. Lähinnä pienessä lasissa on pieni myrsky.

On silti aivan paikallaan, että puhemies Heinäluoma vetää tiukkaa linjaa. Hän tekee joka suuntaan selväksi, mitä seuraa, jos kansanedustajien harkinta pettää, työkunto rapistuu ja hyvän käytöksen sääntöjä ei kunnioiteta.

Pieni kurinpalautus on hyvä muistutus kansanedustajille. Vaakakupissa ei ole pelkästään heidän työaikansa eduskunnassa: kansanedustajan on osattava käyttäytyä asemansa edellyttämällä tavalla myös eduskunnan ulkopuolella.

Hyvään käytökseen ei esimerkiksi kuulu vierailu moottoripyöräjengin tiloissa – ei edes pää selvänä. Tämän pitäisi olla jokaisen edustajan tiedossa.

Alkoholi on murheellisen yleinen suomalainen ongelma. Ei ole mitään perustetta kuvitella, että eduskuntaan valikoituisi pelkästään raittiita ja alkoholin käyttönsä hallitsevia kansan edustajia.

Päivän lehti

28.2.2020