Uutiset

Kurkkutarha opettaa kahvitilallista johtamaan

Janakkalalainen kurkku auttaa tuottamaan parempaa intialaista kahvia. Näin voisi kiteyttää vuoden, jonka intialainen Anoop Aniganahalli Shankare Gowda, lyhyesti Anoop, viettää vapaaehtoistyössä Kiipulan ammattiopistossa.

Kun Anoop elokuun lopussa palaa kotiinsa Etelä-Intiaan, hänellä on viemisinään uusi näkökulma työn tekemiseen. Hän sanoo, että avartuva näköala on hyvä syy kenen tahansa lähteä vapaaehtoistyöhön kauas kotoa.

-Suomessa olen pitänyt siitä, että työnjohtajien ja työntekijöiden suhde on niin välitön. Ihmiset kunnioittavat toisiaan, mutta ovat samanarvoisia, hän pohtii.

Kiipulassa Anoop on viime syyskuusta asti paitsi auttanut kurkkujen ja muiden puutarhakasvien kasvattamisessa, myös osallistunut oppitunneille ja retkille. Opettajat kehuvat häntä erinomaiseksi avuksi englannin kielen käytännönharjoituksissa.

-Suomea olen tänä aikana oppinut vain muutaman sanan. Kaikki puhuvat kanssani englantia, hän nauraa.

Isä ei ole kuka tahansa heppu

Entäs se Kiipulan kurkkuihin liittynyt kahvi?

Mikrobiologiaa opiskellut Anoop ryhtyy Intiaan palattuaan jossain vaiheessa johtamaan vanhempiensa kahvitilaa. Tähän työhön hän uskoo kansainvälisen Maailmanvaihdon antavan hyvät eväät.

Kun Anoop alkoi pohtia ulkomaille lähtemistä, häntä kiehtoi nimenomaan työskenteleminen koulussa. Valinta ei ole harmittanut häntä.

Kiipulassa vietetty aika on antanut 25-vuotiaalle miehelle monia ideoita. Jotkin niistä kumpuavat esimerkiksi juuri pomon ja työntekijöiden suhteesta. Anoopin mielestä suomalainen ”yhdenvertaisuus” on ajattelemisen arvoinen asia.

-Haluaisin muuttaa monia asioita, kun palaan kotiin. Ihmeitä on kuitenkin vaikea saada aikaan yhdessä yössä, hän hymyilee.

Ei hän kuitenkaan Pohjolasta kaikkia toimintatapoja mukaansa ottaisi. Monet suomalaiset tavat ovat saaneet – ja yhä saavat – hänet hämilleen.

Eikä nyt puhuta saunasta, jossa intialainen vieras käy erittäin mielellään ja jopa useita kertoja viikossa.

Anoopin mielestä omituista on esimerkiksi se, kuinka suomalaiset puhuttelevat vanhempiaan ja muita itseään vanhempia ihmisiä.

-En vieläkään, tässä iässä, kutsu omaa isääni nimeltä. Suomalaiseen tuttavallisuuteen on vaikea tottua.

Suomalainen ruoka maistuu terveelliseltä

Anoop on tutustunut ihmisiin etupäässä Kiipulan ammattiopistossa, missä hän suurimman osan ajastaan viettää.

Jos suomalaiset keskenään ovatkin oudon tuttavallisia, ulkomaalaisiin tutustuminen heiltä Anoopin mukaan kestää kauan.

-Ihmiset hieman arkailevat tulla juttelemaan, hän sanoo.

Mutta kun joku vihdoin alkaa puhua, Anoop saa kertoa kotimaastaan ummet ja lammet. Monet ovat jo luvanneet matkustaa tapaamaan häntä Intiaan.

Toki häneltä on jo moneen kertaan tivattu ne tietyt takuukysymykset, joihin jokainen muualta tullut joutuu vastaamaan. Esimerkiksi intialaisesta ruoasta kertoessaan Anoop saa samalla paljastaa, millaisia värinöitä suomalaiset perusmaut hänessä herättävät.

-Itse asiassa pidän suomalaisesta ruoasta. Se maistuu terveelliseltä – mutta ei kovin maukkaalta. Mausteet puuttuvat, hän virnistää.

Pelkin pohjoismaalaisin Eurooppa-tiedoin varustettuna Anoop ei joudu elokuussa palaamaan Intiaan. Toukokuussa hän lähtee kuukaudeksi haistelemaan Keski-Euroopan tuulia. Hän aikoo käydä ainakin Saksassa ja Italiassa.

Maailmalle töihin

-International Cultural Youth Exchange ICYE
-perustanut yhdysvaltalainen kirkkokunta The Church of the Brethren
-vuonna 1957 kirkko liittyi yhteen neljän muun kirkkokunnan kanssa muodostaen itsenäisen yhdistyksen nimeltä International Christian Youth Exchange (ICYE)
-ICYEn jäsenjärjestöjen toiminnan muututtua yhä moniarvoisemmaksi federaation nimi päätettiin vuonna 2001 muuttaa International Cultural Youth Exchangeksi.
-toimii nykyään yli 30 maassa
-vapaaehtoistyöhön lähetetään 18-30-vuotiaita nuoria
-Suomen ICYE:n nimi on Maailmanvaihto ry
-lisätietoja: www.maailmanvaihto.fi

Päivän lehti

19.1.2020