fbpx
Uutiset

Kustaa III pääsee haudan lepoon

Hämeen linnassa on jo neljänä syksynä syöty Kustaa III:n illallisia Ruotsin vallan aikaisen hovielämän hengessä. Kaikki hauska loppuu kuitenkin aikanaan ja ensi lauantaina Kustaa III pääsee Kruununleipomossa jatkamaan pitkiä uniaan.

– Jotkut vanhemmat ovat tuoneet illallisille vähän vanhempia lapsia mukanaan joka vuosi, mutta haluamme suuntautua selkeämmin kohti perhetapahtumaa, sanoo Hämeen Wanhan Linnan Killan Kristiina Ahlgren.

Suureen maansuruun ei siis ole aihetta. Tapahtuma saa uuden nimen ja tulevaisuutta suunnitellaan aikaisempien kokemuksien rikastuttamana ja uutta ideoiden. Ahlgren lupaa, ettei historiallisesta draamasta, seurustelusta eikä musiikista luovuta. Kustavilaisen ajankuvan ja kulttuurin tykötuominen on edelleen Killalle sydämen asia.

Nyt siis viidettä ja viimeistä kertaa järjestettävillä illallisilla on aikaisempina vuosina ollut ruokittavia suita sadasta kahteensataan. Osa väestä on palannut pöytään vuosi toisensa jälkeen, kuten juhlan elävöittäjätkin.

Keskiaika ja 1700-luku on kerännyt ympärilleen vannoutuneen harrastajakunnan. Yhdelle ilta on larppausta, toiselle teatteria, kolmannelle erilainen isänpäiväjuhla, neljännelle vaihtelua arkiruokaan.

Tänä vuonna kuninkaan roolia kantaa näyttelijä Juha Haanperä, ja kalenteria rukataan taaksepäin aina vuoteen 1775 asti, jolloin Kustaa III vieraili ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa.

– Tämä on tapa päästä linnan juhliin, nauraa Ahlgren, ja jatkaa astetta kryptisemmin.

– Kustaa III:n haudataan ja se myös näkyy illan aikana.

Illalliskortteja voi ostaa vielä torstaina ja perjantaina historiallisesta museosta ja linnan museokaupasta. Ahlgren vastaa tiedusteluihin numerossa 040 529 1285. (HäSa)

Kustaa III:n illalliset Hämeen linnan Kruununleipomossa lauantaina 12.11 klo 19-23.

Menot