fbpx
Uutiset

Kustannustuki uudelleen käyttöön loppuvuonna – arvosteltuja tukiehtoja voidaan muuttaa kesästä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kertonut kustannustuen avaamisesta uudelleen mahdollisesti jo joulukuussa. Kuva: Arttu Laitala
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kertonut kustannustuen avaamisesta uudelleen mahdollisesti jo joulukuussa. Kuva: Arttu Laitala

Yrityksille suunnatun määräaikaisen kustannustuen haku avataan näillä näkymin uudelleen joulukuun lopussa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi perjantaina lähettäneensä kustannustukilakiin ehdotetut muutokset lausuntokierrokselle, joka kestää ensi keskiviikkoon saakka.

Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn vielä lokakuun aikana.

Lakimuutokset pyritään saamaan voimaan joulukuussa, jotta haku voidaan käynnistää vielä ennen vuodenvaihdetta.

Yritykset hakisivat tukea edelleen Valtiokonttorista.

– Koronatilanne jatkuu edelleen vaikeana useille yrityksille ja toimialoille. Haluamme kuulla sidosryhmien näkemyksiä ehdotetuista muutoksista ennen kuin laki annetaan eduskuntaan, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Kustannustuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa. Tuki on korvaus yrityksen vaikeasti sopeutettavista kiinteistä kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista.

Kustannustukeen ehdotetaan nyt muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten kärsineiden yritysten tarpeeseen. Tuen perusperiaatteet säilyisivät kuitenkin ennallaan.

Sidosryhmiltä toivotaan näkemyksiä

Lausuntokierrokselle on nyt lähetetty muutosehdotukset kustannustuen tukikauteen ja myöntämisehtoihin sekä hyväksyttäviin kustannuksiin.

Kustannustuen ehtona olisi edelleen, että sekä toimialan että yrityksen liikevaihto on laskenut merkittävästi.

Aiemmassa kustannustukilaissa tukeen oikeuttavaksi toimialan liikevaihdon laskuksi määriteltiin 10 prosenttia ja yrityksen 30 prosenttia.

Rajoja tarkastellaan uudelleen valmistelun aikana ja niitä voi olla ministeriön mukaan perusteltua madaltaa, riippuen toimialojen liikevaihdon kehityksestä valittavalla tukikaudella.

Vain vähemmistö hakijoista sai tukea

Elokuussa päättyneellä hakukierroksella kustannustukea maksettiin yli 120 miljoonaa euroa. Siihen oli varattu 300 miljoonaa euroa.

Tukea haki lähes 13 000 yritystä, joista noin 30 prosenttia sai myönteisen päätöksen.

Eniten kustannustukea saivat majoitus, vähittäiskauppa, urheilutoiminta, huvi- ja virkistyspalvelut sekä tukkukauppa.

Osa tämän ensimmäisen heinäkuussa avautuneen kustannustukihaun hakemuksista hylättiin sen perusteella, että yrityksen jo saamat muut tuet kuten Business Finlandin ja ELY-keskuksen tuki pienentävät kustannustukea niin paljon, että tuen määrä jää alle myönnetyn minimin eli 2 000 euron.

Kustannustuki sai syksyllä kyseenalaista kunniaa, kun yritysneuvojat nimesivät kyselyssä sen huonoiten toimivimmaksi yrityksille ja yrittäjille tarkoitetuksi koronatueksi.

Yritysneuvojien mukaan hakumenettely oli selkeä ja helppo, mutta tuen kriteereitä kritisoitiin voimakkaasti.

Kysely suunnattiin kehitysyhtiöiden, Uusyrityskeskusten ja kuntien yritysneuvojille, jotka koronakevään aikana palvelivat koronaan liittyvissä kysymyksissä.

Valtiokonttorin kustannustukihankkeen asiointipalvelu voitti tänä syksynä Suomen paras asiakasteko 2020 -palkinnon.

Menot