Uutiset

Kutsu postissa houkutteli laavulle

– Tämä on mielestäni pala parasta Loppea, kunnanjohtaja Karoliina Viitanen kehuu tuoreiden kuntalaisten tervetuliaistilaisuudessa kirkasvetisen Melkuttimen rannalla sijaitsevan laavun edustalla.

Taivaalta ripsii vettä, mutta ei niin kovaa, etteikö tuli räiskyisi tunnelmallisesti nuotiopaikalla. Keskiviikkona uusille kuntalaisille järjestetty tervetuliaistilaisuus olikin menestys, sillä rantalaavulle saapui noin 50 tuoretta loppilaista.

Tapahtumaan oli lähetetty kutsut kaikkiin vuoden 2010 jälkeen kuntaan muuttaneisiin noin 360 kotitalouteen. Osallistujien laaja ikähaitari oli Viitasen mukaan hyvä läpileikkaus kuntaan muuttajista.

– Suurin osa on lapsiperheitä, mutta viime vuosina on ollut tyypillistä, että nelikymppiset muuttavat takaisin entiseen kotikuntaansa.

Sopiva koti löytyi Lopelta

Tilaisuuden nuorin osallistuja oli 4,5 kuukauden ikäinen Juha Teivonen. Syntymästään asti loppilaisen vauvan vanhemmat, Jorma Teivonen ja Minna Lindell, muuttivat Lopelle yhdessä mutta osissa. Lindell kesällä 2010 ja Teivonen reilu vuosi sitten kevättalvella.

Lopelle pariskunnan toi sukulaiselta vapautunut sopiva asunto.

– Muutto Lopelle oli aivan sattuman kauppaa, mutta olemme viihtyneet. Hyviä puolia on löytynyt muuton jälkeen niin, ettei ole käynyt mielessä muuttaa muualle, Lindell kehuu.

– Luonto ja patikkapolut ovat aina lähellä.

”Pikkukunta pitää huolta asukkaista”

Lopella reilun vuoden ajan asuneet Leena Vesto ja Marko Leino kehuivat nykyistä asuinkuntaansa vuolaasti. Pariskunta tuli tilaisuuteen kutsun houkuttelemana, mutta myös tutustumaan Melkuttimen maastoon tulevia patikointireissuja silmällä pitäen.

– Lopella saa asua maalla, mutta kirkonkylällä on silti kaikki tarpeelliset palvelut kompaktissa koossa. Me olemme vähän tällaisia metsäläisiä, Vesto nauroi.

Leena Vesto, Marko Leino ja Veeti-poika muuttivat Lopelle Veston työn perässä Lammilta. Luonnonläheisyyden lisäksi bonusta oli, että Loppi on itsenäinen pikkukunta. Marko Leinon mielestä vanhan kotikunnan liittyminen osaksi Hämeenlinnaa jätti Lammin syrjäkylän asemaan.

– Kunnan itsenäisyydellä on minulle suuri merkitys. Pienessä kunnassa asukkaista pidetään aivan toisella tavalla huolta. Nyky-Hämeenlinna on niin mahdottoman laaja, ettei se voi mitenkään toimia, Leino sanoo.

Tilaisuudessa puhunut kunnanjohtaja Karoliina Viitanen lupasikin tuoreille asukkaille, että Loppi pysyy itsenäisenä kuntana, mikäli valtiovalta niin suo.

– Kunnan talous on hyvällä tolalla ja väestörakenne on terve, joten meillä ei ole mitään paniikkia hakea kaveria muista kunnista.

Aktiivisia asukkaita tarvitaan

Karoliina Viitanen, Lopen seurakunnan kirkkoherra Tuomas Hynynen sekä omat puheenvuoronsa pitäneet kunnan muut edustajat käyttivät myös mahdollisuuden houkutella uusia asukkaita kunnallisvaaliehdokkaiksi sekä mukaan kyläyhdistysten toimintaan.

Vesto ja Leino eivät ainakaan ensikädeltä tyrmänneet tarjousta.

– Kotiudutaan nyt kunnolla ensin. Tähän mennessä emme ole ilmoittautuneet kuin koulun vanhempaintoimikuntaan, mutta kai sekin on alku. (HäSa)