fbpx
Uutiset

Kuulalaakerilla pyörii paremmin

Ilmari toimii ilmapallon voimalla ja siinä on uskomattoman vähäkitkaiset renkaat. Usko tai älä, se kulkee vedessä tai maalla.

Tällä mainostekstillä esittelevät Hämeenlinnan Normaalikoulun Jarkko Suojanen, Eemil Ruini, Jesse Koivukoski ja Susanna Slepakova itse keksimäänsä ja tekemäänsä liikkuvaa lelua, ilma-auto Ilmaria.

-Meillä oli ensin suunnitelmissa vesitaso, mutta sitten se jäi vähän sikseen. Olisi ollut hankala toteuttaa, kertoo Jarkko.

-Kato, tässä on tää kuulalaakeri, sen päällä se pyörii paremmin. Laitettiin vielä pahvia, ettei se lähde kaatuun, innostuu Jesse.

Pulpetin pinnalla ilma-auto rullaa kevyesti, mutta kuinka on sen toisen luvatun elementin kanssa?

-Ei me ehditty testata sitä vedessä. Mutta ei se uppoo, kun toi aine aina kelluu, vakuuttaa Eemil.


Lelut näyttävät tekijöiltään

Opettaja Mikko Horilan 5B-luokka osallistui Tämä toimii! -kilpailuun kahden ryhmän töillä. Horila kertoo lelujen valmistuksen sujuneen varsin sutjakkaasti, kunhan ensin saatiin ote idean syrjästä.

-Alku oli vähän tuskallinenkin, mutta oli hauskaa seurata, miten lapset rajallisen ajan ja materiaalien kanssa pärjäsivät.

Horila huomasi tyttöjen ja poikien lähestyneen tehtävää hieman eri näkökulmista. Tytöt kiinnittivät enemmän huomiota lelun ulkonäköön.

-Pojille oli tärkeää saada lelu liikkumaan kovaa, ja viimeistely jäi toissijaiseksi. Ratkaisut ovat ryhmien näköisiä.

Camilla Reuna, Elena Partanen ja Jenny Ruini tekivät saamistaan materiaaleista keilaradan. Se sai nimekseen Sininen syöksy.

-Kahdella ensimmäisellä tunnilla yritettiin keksiä, mutta ei oikein millään keksitty. Sitten vaan yhtäkkiä tuli mieleen, että tehdään keilarata, muistelee Elena.

Tytöt eivät ainakaan vielä suunnittele tulevaisuutta keksijänammatin varaan, mutta mukavaa heillä on projektin aikana ollut.

-Tätä oli tosi kiva rakentaa, ja sitten saatiin vähän jännitystä, että miten kilpailussa pärjätään, sanoo Jenny.

-Ja seuraavasta lelusta tulee hienompi, kun on saanut uusia ideoita näistä muiden töistä. Tänne oli tosi kiva tulla, myhäilee Elena. (HäSa)

Menot