Kuulonhuollon ammattilaiset haluavat rekisteriin
Audionomiyhdistys on huolissaan siitä, että audionomeja ei ole rekisteröity terveydenhuollon ammattihenkilöiden Terhikki-rekisteriin.
Rekisterissä on vain ne ammattihenkilöt, joiden ammatti on laillistettu tai nimikesuojattu.
Audionomikoulutus järjestetään ammattikorkeakoulussa sairaanhoitaja/terveydenhoitaja-tutkinnon jälkeisinä erikoistumisopintoina (60 opintoviikkoa). Näin ollen audionomit ovat Terhikki-rekisterissä peruskoulutuksensa mukaan esimerkiksi sairaanhoitaja-nimikkeellä.
Audionomin tehtävissä toimii tällä hetkellä myös alalle kouluttamattomia henkilöitä.
-Suomalaisessa terveydenhuollon koulutusjärjestelmässä on sellaisia koulutuksia, jotka eivät ole tutkintoon johtavia, mutta antavat pätevyyden toimia esimerkiksi audionomin ammatissa. Asiakkaiden tulisi voida tarkastaa Terhikki-rekisteristä onko audionomi koulutettu tehtäväänsä, vaativat Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry:n alaisen Audionomiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Lasanen ja varapuheenjohtaja Sari Leppänen.
Valtakunnalliset Audionomipäivät avattiin torstaina Hämeenlinnassa hotelli Aulangolla. Päivät jatkuvat tänään perjantaina. Avajaisissa yhdistys lanseerasi audionomien näkyvyyskampanjan.
Avajaisissa puhunut kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaati, että potilailla on oltava oikeus luottaa siihen, että kuulonhuollon palveluja antaa alan ammattilainen. (HäSa)
Suomeksi: Audionomi = terveydenhuollon erityisasiantuntija, joka tutkii, kuntouttaa ja ennaltaehkäisee kuulo- ja tasapainoaistiin liittyviä vammoja.