fbpx
Uutiset

Kuuma peruna putosi hallituksen syliin – ikääntyneiden patistelu töihin ei ole vaalivaltti

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen putosi maanantai-iltana hallituksen syliin, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan yhteistä esitystä. Etenkin hallituksen vasemmistopuolueissa oli toivottu, että järjestöt ratkaisevat harmillisen hankkeen, ja puolueet voivat mennä järjestöjen esityksen taakse.

Ikääntyvien patistelu töihin ja eläkeputken kiristäminen ei ole varsinainen vaalivaltti. Hallitus on luvannut tehdä ikävät päätökset omin voimin joulukuussa, jos järjestöiltä ei ratkaisua synny. Ikääntyneitä kurittavia päätöksiä pitäisi siis tehdä muutama kuukausi ennen kuntavaaleja.

Hallitus ei purista ratkaisua helposti. Eläkeputken tukkiminen kuuluu vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen esiteltäviin asioihin. Hän on jo kertonut vastustavansa eläkeputkien eli työttömyysturvan lisäpäivien poistamista.

Elinkeinoelämän keskusliitto, EK sanoi, että neuvotteluissa yritettiin sälyttää yrityksille kohtuuttomia kustannuksia. Hallituskin voi parantaa rahalla ikääntyvien muutosturvaa, mutta keskustalle yritysten kustannuksien kasvu ei käy. Puolueen hallitukseen menon ehtoihin kuului, että yritysten kustannukset eivät kasva.

Eläkeputken poistoa vastustavat perussuomalaiset ottavat kaiken ilon irti, jos hallitus poistaa eläkeputken, vaikka siirtymäaika olisi pitkä.

Menot