Kuunvalon poroparkki

 

Mitä sinä poika oikein meinaat rakentaa, kun olet kolme seivästä iskenyt keskelle suota? Tällaisen kysymyksen esitti kylänmies katsellessaan suotani. Mutisi vielä mennessään, että millä se tuokin tyhjätasku rakentaa. Käskin sen seurata mediaa. Kyllä visiot selviäisivät. Olin kuorinut sammaleet kasaan ja kaivanut pienen ojan viemään liikoja vesiä pois. Oli siellä yhdessä nurkassa kolme seivästäkin pystyssä. Tietä ei ole, mutta eiköhän sekin järjesty, kun saan pitkospuuministeriön rakentamaan kunnon telatien liittymineen tähän kairaan.
 
Ajattelin rakentaa porojen talvitallin, etteivät joudu pakkasessa värjöttelemään. Kolme kerrosta kaivetaan maan alle ja muutama nousee vielä maan päälle. Poroja riittää. Ainakin Lapissa, vaikka täällä ne ovat harvinaisempia. Tämä on sellainen talli, että kauempaakin tullaan suojaan.
 
Rakentamistekniikka on ihan uutta. Ei mitään maanpäällistä riukuaitaa, jossa tuisku tuivertaa. Tässä hyödynnetään jokainen papana biopolttoaineena ja porojen liike-energian tuoma lämpö otetaan talteen. Kävijät joutuvat polkemaan puolituntia kuntopyörää, johon on liitetty generaattori. Ei tarvita sähköliittymiä. Etelänavalle on jo suunniteltu vastaavanlainen pingviineille. Pohjoisnavalle ovat neuvottelut menossa jääkarhuluolastolle. Miten poromiehet tarkenevat kylmissä mökeissään?
 
Mitäs väliä niillä, nehän ovat ihmisiä.
 
Pitkospuiden varteen tulee maailman suurin matkamuistomyymälä. Turistivirrat ovat ehtymättömiä ja neljäntuulen lakit kysyttyjä Andien vuoristossa. Sieltä on jo tulossa kymmenen airbussillista matkailijoita. Myin jo liput heille. Yhteistyökuvioita on neuvoteltu myös inkakulttuurin siirtämiseksi tänne tasaisemmille maille. Kuljetus on jo järjestymässä. Rakennusluvat on hoidettu, sillä toisen maalle saakin rakentaa. Pikkuisen on ongelmia Kuolanniemimaan kaavoituksessa. Eräs kaverini näki, että siellä on vielä poroja ja kotalappalaisia. Kilpailevat vielä kanssani, mutta pakotetaan tänne vuokralle. Heidän nykyalueensa on tarkoitus muuttaa rauhallisuuden erämaaksi, jossa kaikenlainen liikkuminen on kielletty.
 
Minulla ei todellakaan ole rahaa. Lompsastani tein jo aikoja sitten kärpäslätkiä. Nekin olen myynyt tsetse-kärpästen torjujille. Olen ahkerasti kierrellyt maailmaa keräämässä rahoittajia. Ei mitään ongelmia. Rahoittajia löytyy joka puolelta. Tarjoavat ihan vastikkeettomia sijoituksia. Mitään tuottoa eivät vaadi rahoilleen. Riittää kun ilmoitan pankkitilini. Avasin juuri uuden tilin, kun entinen oli pankin mukaan täynnä. Ilmoittivat, että olen ylittänyt tilini. Kyllä tuntuu maailmalla rahaa olevan.
 
Pitää vain osata kysyä oikeassa paikassa ja kertoa hienoista suunnitelmista. Pikkuisen olen joutunut käymään paikallisten kukkarolla, kun piti tuota tilaa saada lisää laajenevalle hankkeelle. Myötämielisesti laittoivat kylänpäättäjät rahaa tuon maaplänttini lisämaahan. 
 
Nämä minun suunnitelmat ovat ihan julkisia ja hyviksi havaittuja, joten siksi kerronkin niistä auliisti. Salaisesti tällaista ei voi rakentaa, jokuhan voisi epäillä jotain. Rahoittajani ovat hiukan ujoja, joten eivät ole antaneet minullekaan mitään yhteystietojaan. Henkilöpapereita en ole kysellyt. Se on epäkorrektia. Eikä kukaan jenkkisaluunan korttipöydässä kakkosparilla nokittava paljasta peliään.
 
Minulle riittää, että hänen pikkuiset ehtonsa täytetään. On minulla takataskussa vielä pari muutakin rahoittajaa. Yks eskimo on myynyt helteessä selviämisen taitoa Afrikkaan ja tienannut sievoiset summat. Niin se kertoi. Toinen myi Siperiaan pakkasmittareita, jotka näyttävät vain -20, loppui paleleminen. Lupasi ostaa kaksi kerrosta heti. Nyt täytyy kuitenkin lähteä neuvottelemaan nuo pitkospuu- ja kaavoitusasiat kuntoon. 
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic