Uutiset

Kuusenkerkät kattilaan

Aino Siekkinen Rengosta kertoo, että nyt kesäkuun alkupuolella ehtii vielä kerätä kuusen vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä ja keittää niistä terveysjuomaa talven varalle.

– Kun nauttii säännöllisesti kuusenkerkkää ja hunajaa, niin eivät flunssat vaivaa, vakuuttaa Siekkinen.

Pitkiä ja mehukkaita kerkkiä voi käyttää Aino Siekkisen mukaan myös salaateissa. Ympäri vuoden voi hyvistä terveysvaikutuksista nauttia, kun kuusenkerkät tai niistä valmistettavan tehojuoman pakastaa.

Kuusenkerkästä voi valmistaa niin perinteistä yskänsiirappia kuin raikasta kesäjuomaakin. Aino Siekkisen versio kuusenkerkkäjuomasta nautitaan pieninä annoksina joka-aamuisena terveysjuomana.

Siekkinen kerää tuoreet kuusenkerkät 10 litran isoon kattilaan, johon ne tiivistetään reilusti painellen. Kerkkien päälle lisätään kylmää vettä ja kerkät keitetään hitaasti miedolla lämmöllä noin 2-3 tunnin ajan.

Kun keitos on valmis, sen annetaan seisoa yön yli, minkä jälkeen mehunsa antaneet kerkät siivilöidään nesteestä. Sen jälkeen kerkkämehu kiehautetaan vielä kerran ja annetaan jäähtyä noin 70-asteiseksi, minkä jälkeen siihen sulatetaan hunaja.

Hunajaa saa käyttää Aino Siekkisen mukaan reilusti, eli kaksi puolen kilon purkkia viiteen litraan kerkkämehua.

– Liian kuumaan nesteeseen ei pidä hunajaa lisätä, muistuttaa Siekkinen.

Siekkinen pakastaa tehojuoman pieniin Minigrip-pusseihin, joista se on kätetä käyttää.

– Annospussin kun ottaa illalla sulamaan jääkaappiin, on aamulla tehojuoma valmis nautittavaksi.

Asiasanat

Uusimmat