fbpx
Uutiset

Kuusentaimia jaossa ja traktoriralli Säätytalon ympärillä - metsien kasvu ja hakkuumäärät esillä MTK:n viestissä neuvottelijoille

MTK:n Juha Marttila sanoo, että edunvalvontaa pitää tehdä vaalien välillä ja viestit pitää jo olla neuvottelijoilla. Marttila ei kaipaa MTK:ta mukaan neuvotteluryhmiin SAK:n tapaan.

Viljelijät ja metsänomistajat eri puolilta Suomea kokoontuivat keskiviikkoaamuna Säätytalon eteen. Maa- ja metsätaloustuottajien MTK ja suomenruotsalaisten viljelijöiden SLC muistuttivat hallitusneuvottelijoita maaseudulle tärkeistä asioista. Myös muutama traktori pyöri Säätytalon ympärillä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilalle riitti vaikuttaminen Säätytalon ulkopuolella.

– Aika monet hallitusneuvottelut on nähty. Vuosi 2011, kun hallitusta lähdettiin muodostamaan, niin se oli varsinainen bordelli. Eihän käsittääkseni nyt lobbareita ole siinä määrin sisällä kuin 2011. Vuonna 2015 hallitus taas muodostettiin ihan ilman sidosryhmiä. Tapoja on monenlaisia, kunhan roolit pysyvät selvillä. Ostettujen konsulttien eli viestintätoimistojen osalta on tärkeää tietää, kenelle he tekevät töitä. Siellä on takana maksava asiakas, siinä avoimuutta tarvitaan lisää.

Metsien kasvuun investoitava

Metsänomistajia edustavat järjestöt jakoivat kuusentaimia ja muistuttivat, että nyt kannattaa investoida metsien kasvuun.

– Meillä on selkeä näkemys, nyt kannattaa investoida metsien kasvuun. Enemmän kasvua talousmetsiin ja enemmän laatua suojelualueille, siitä löytyy ratkaisut, että voidaan lisätä hiilinieluja ja lisätä hakkuita.

Järjestöt haluavat lisätä hakkuita, jotta esimerkiksi Metsä Groupin investointi Kemiin toteutuu. Hallitusneuvotteluissa keskustalle on tärkeää puolustaa Kemin investointia ja vihreät taas vastustavat hakkuiden kasvattamista.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kävi vastaanottamassa MTK:n viestin Säätytalon edessä.

Rinne sanoi olevansa tyytyväinen, että ilmastopolitiikkaa on järjestöjen viestissä esillä. Hän uskoi, että yhteisymmärrys voidaan löytää metsäteollisuuden tarvitseman puun ja ilmastotavoitteiden välillä.

Järjestöt korostivat myös, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitus pitää varmistaa EU:ssa ja kansallisesti. Maa- ja metsätaloudelle ei myöskään saa asettaa kannattavuutta ennestään heikentäviä uusia kustannuksia, tukileikkauksia tai veroja.

Järjestöjen mielestä maatilojen hallinnollista taakkaa pitäisi keventää ja satsausta ruokavientiin jatkaa. Tulevalle hallituskaudelle pitäisi laatia myös yhteinen biotalousohjelma.

Tunnelma tiivistyy neuvottelupöydissä

Hallitusneuvotteluissa alkoi keskiviikkona kuudes päivä ja tunnelma neuvottelupöydissä alkaa tiivistyä.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne totesi aamulla, että Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppanokittelu on otettava talouspöydissä huomioon.

– Tavoitteena on sellainen hallitusohjelma, jossa talous kasvaa hyvällä tavalla ja työllisyyttä voidaan vahvistaa, jotta voidaan rahoittaa hyvinvointivaltiota, hän toisti.

Rinne ei ottanut kantaa mihinkään hallitusneuvottelujen yksityiskohtaan. SAK kävi tiistaina kertomassa veroehdotuksensa neuvottelijoille. SAK:n ehdotuksissa on mukana yritysten ja omistamisen verotusta kiristäviä esityksiä.

Rinne sanoi, että hän ei ole edes ehtinyt tutustua SAK:n ehdotuksiin, joissa on paljon yhteistä sdp:n verolinjausten kanssa.

– Sosiaalidemokraateilla on oma tahtotila verotukseen. Se on veropohjan laajentaminen, sitä kautta haetaan pelivaraa uudistuksiin, mutta nyt neuvotellaan yhteisestä vero-ohjelmasta.

Menot