fbpx
Uutiset

Kuusi ihmistä kuoli ja useita rakennuksia luhistui maanjäristyksessä Albanian pääkaupungissa

Isoäiti kuoli mutta pelasti lapsenlapsensa, mies kuoli hypättyään talon ikkunasta rakennuksen sortuessa.
Ihmiset etsivät maanjäristyksestä selvinneitä romahtaneesta rakennuksesta tiistaina Thumanen kylässä, jossa kuoli ainakin kaksi naista. Kuva: MALTON DIBRA
Ihmiset etsivät maanjäristyksestä selvinneitä romahtaneesta rakennuksesta tiistaina Thumanen kylässä, jossa kuoli ainakin kaksi naista. Kuva: MALTON DIBRA

Ainakin kuusi ihmistä kuoli, kun Albanian pääkaupungin Tiranan aluetta koetteli varhain tiistai-aamuna maanjäristys, kertoi Reuters. Järistys oli 6,4 magnitudia. Useat rakennukset sortuivat järistyksessä, ja asukkaita jäi luhistuneiden rakennusten alle.

Järistys oli voimakkain Albaniassa vuosikymmeniin. Se alkoi neljältä aamulla paikallista aikaa (kello viisi Suomen aikaa), kertoi Yhdysvaltojen geologinen tutkimuskeskus USGS Reutersin mukaan. Järistyksen keskus sijaitsi USGS:n mukaan kymmenen kilometrin syvyydessä 30 kilometriä Tiranasta länteen.

Mies kuoli Kurbinin kylässä, kun hän pelästyi järistystä ja pakeni hyppäämällä talon ikkunasta, kertoi Albanian puolustusministeriö. Kaksi naista löydettiin kuolleina luhistuneesta rakennuksesta Thumanen kylästä. Kolmen muun ihmisen ruumiit löytyivät kahden talon raunioista Durresista.

Yksi kuolleista oli iäkäs nainen, joka pelasti lapsenlapsensa ottamalla pojan syleilyyn, kertoivat pelastusviranomaiset.

Puhelinyhteys loukussa olleisiin

– Palomiehet ja sotilaat auttavat asukkaita, jotka ovat loukussa rakennuksissa Durresissa ja Thumanessa, sanoi puolustusministeriön tiedottaja.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin videoita, joissa näkyi rakennuksia, joissa oli suuria halkeamia. Yhdestä talosta oli hävinnyt makuuhuoneen seinä.

News24 TV-kanava haastatteli kasvoihin haavan saanutta miestä, joka sanoi vaimonsa, tyttärensä ja siskontyttärensä olevat loukussa sortuneessa kerrostalossa Durresissa.

– Puhuin heidän kanssaan puhelimessa, mutta vaimoni ei ollut puhelimessa. He sanoivat olevansa kunnossa ja odottavansa pelastajia. Loukussa oli myös muita perheitä, mutten pystynyt puhumaan heidän kanssaan, mies sanoi.

Poliisi kehotti Durresin ja lähialueen asukkaita välttämään autolla ajamista, jotta pelastusviranomaiset pääsevät pelastuskohteisiin.

Järistys alkoi neljältä aamulla tiistaina Tiranan alueella Albaniassa. Kuva: USGS / HANDOUT
Järistys alkoi neljältä aamulla tiistaina Tiranan alueella Albaniassa. Kuva: USGS / HANDOUT

Tuntui Italiassa asti

Hallituksen mukaan suurin vahinko aiheutui Durresissa. Myös Tiranassa oli joitakin haavoittuneita ihmisiä, jotka olivat sairaalahoidossa.

Reutersin haastattelema silminnäkijä sanoi, että Tiranassa ihmiset pakenivat taloista ja osa kantoi itkeviä vauvoja. Sähköt olivat poikki useilla asuinalueilla.

Kolme tuntia maanjäristyksen jälkeen Tiranassa oli voimakas jälkijäristys. Maa vavahteli useita kertoja myös ennen varsinaista järistystä.

– Olimme hereillä vavahtelun takia, mutta viimeinen järistys ravisteli ympäriinsä. Kaikki kotona putosi alas, kertoi Tiranassa kerrostalon kuudennessa kerroksessa asuva Refik Reutersille.

Maanjäristys tuntui ympäri Balkanin niemimaata sekä Italian eteläosassa Pugliassa.

Albania sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella. 5,6 magnitudin järistys iski maahan syyskuussa. Viisisataa rakennusta vahingoittui ja osa tuhoitui. Puolustusministeriön mukaan se oli Albanian voimakkain maanjäristys 30 vuoteen.

Menot