Uutiset

Kuusi vuosikymmentä Vainikaisen kahvilaa

Vainikaisen kaksikerroksinen kahvila rinkelimainoksineen oli Raatihuoneenkadun ja Linnankadun kulmassa yli 60 vuotta. Itse rakennus oli kuitenkin vielä paljon vanhempi, sillä talo oli tiettävästi rakennettu paikalleen jo vuosina 1778-1780. Kahvila oli siis yksi vuoden 1831 Hämeenlinnan palolta säästyneitä rakennuksia.

Itä-Suomesta Hämeeseen muuttanut leipuri Kalle Vainikainen (1871-1942) aloitti kahvilan pitämisen Hämeenlinnassa jo vuonna 1900, mutta osti torin kupeessa olleen leipuriliikkeen vuonna 1905. A.Cavenin omistamassa talossa toiminut kahvila remontoitiin ajanmukaiseksi. Kymmenen vuotta kahvilan avaamisen jälkeen Kalle Vainikainen valmistui leipurimestariksi.

Rakennuksen alakerrassa oli kahvilan ja Vainikaisten asunnon lisäksi muun muassa L.A.Lönnrotin kelloliike vuosina 1923-1963. Yläkerrasta löytyi punaiseksi kammioksi kutsuttu kahvilahuone, jossa oli nimensä mukaisesti kaikki punaista. Etenkin yläkerran huone oli erittäin suosittu kokoontumispaikka iltaisin, sillä siellä kaikui ensin gramofoni ja myöhemmin soittokaappi.

Kalle Vainikainen kuoli vuonna 1942, mutta hänen vaimonsa Hanna Vainikainen jatkoi kahvilan pitoa. Vainikaisilla oli neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa, joista Erkki-pojan vaimo piti jonkin aikaa kahvilaa ennen sen purkamista.

Keskustalo nousi
Kauppias Kalle Kämäriltä 1900-luvun alussa tontin ostanut Ananias Caven myi sen vuonna 1908 senaattori A.Osv.Kairamolle. Kairamo myi tontin vuonna 1920 Keskustalo Oy:lle.

Tuolloin tontilla oli Vainikaisen kahvilan lisäksi leipomo, Kämärin komea kivitalo sekä Linnankadun puolella olleessa tiilirakennuksessa esimerkiksi valokuvaamot ja myöhemmin kangasliike. Kämärin talossa toimi 1900-luvun alun vuosikymmeninä suutari, kultaseppä ja pankin konttori. Tontilla oli lisäksi varastoja sekä Palokunnankadun varrella ruotsalaisen yhteiskoulun luokkahuoneita ja asuntoja.

Tontin omistajanvaihdos ei vaikuttanut yrittäjien elämään vuosikymmeniin. Vuonna 1963 kuitenkin kaikki tontin vanhat rakennukset purettiin nykyisen Keskustalon tieltä. Vainikaisen kahvilan kohtalon kokivat samaan aikaan 40-50 muuta hämeenlinnalaista yritystä, joista useimmat olivat toimineet jo pitkään ja olleet lähtemätön osa Hämeenlinnan katukuvaa.

Jotkut asiat eivät kuitenkaan muutu. Vainikaisen kahvilan paikalla luotetaan yhä viljan voimaan, sillä siinä toimii tällä hetkellä ravintola Linnan Krouvi. Kahvilan kukoistuksen vuosista muistuttaa ravintolan seinällä roikkuvat valokuvat, joissa tuttu rinkelimainos on palannut syntysijoilleen.

Lähteet:
Yrjö S. Koskimies: Hämeenlinnan kaupunki 1945-1974
Hämeenlinna-Wanaja kotiseutujulkaisu 1975
K.O.Lindeqvist: Hämeenlinnan käsityöläiset
Aimo Vihervuoren arkisto