fbpx
Uutiset

Kuusijuhla haikein mielin

Viidentoista lapsen vanhemmat Mauno ja Jaana Koivu osallistuivat lauantaina haikein mielin viimeistä kertaa Kataloisten koulun joulujuhlaan.

Koulun toiminta loppuu keväällä 2012, eikä vihonviimeistä kevätjuhlaakaan vietetä koulussa, vaan leirikoulun päätteeksi laivalla.

-Surullistahan tämä on. Kova taistelu on käyty koulun puolesta ja yritetty järjestää kaikkea yksityiskoulusta lähtien. Säästöt koulun lopettamisesta ovat vain muutamia kymmeniä tuhansia euroja, mutta saadaanpahan tällä maaseutu kylmäksi. Emme usko, että tänne seudulle enää yhtään perhettä muuttaa, vanhemmat kertovat.

Koivujen perheestä kaikkiaan 12 lasta on käynyt Kataloisten koulua, ja nytkin käy viisi poikaa.

Oppilaat siirtyvät Konnarin kouluun

Kataloisten kyläkoulun rehtorin Hannu Komosen tunnelmat eivät olleet eilen sen riemukkaammat.

Hän kuitenkin muistelee ilolla yhteisiä hetkiä, joita mahtuu 18 rehtorivuoteen paljon.

-Meillä on ollut tiivistä vuorovaikutusta lasten, perheiden ja kylän kanssa. Olemme tehneet paljon asioita yhdessä perheiden kanssa: olemme käyneet muun muassa laskettelemassa, ja keväällä järjestämme leirikoulun Ahvenanmaalla, jonne lähtee vanhempia mukaan. On syntynyt yhteisö ja välittämistä.

Koulussa on tällä hetkellä 26 oppilasta. Opettajana toimii rehtorin lisäksi hänen vaimonsa Päivi Komonen. Koulu on toiminut jo vuosikymmeniä kaksiopettajaisena. Oppilaita on koulun kultaisina vuosina ollut yli sata.

Nykyiset oppilaat ja opettajat siirtyvät ensi lukuvuoden alusta Lammille Konnarin kouluun.

-Rehtori Nina Mantsinen on ottanut meidät erittäin hyvin huomioon. Hänen kanssaan on sovittu miten menetellään, ja hän on tavannut vanhempia. Keväällä sekä oppilaat että vanhemmat menevät tutustumaan Konnarin kouluun, Hannu Komonen kertoo.

Eilisessä Kataloisten koulun kuusijuhlassa muisteltiin juhlapuhein menneitä. Lammin soittokunta oli musisoimassa. Tilaisuudessa oli juhlatarjoilu ja lopuksi perinteinen koulun joulujuhla.

Juhlasta vastasivat koulun lisäksi vanhempainyhdistys ja kylätoimikunta. (HäSa)

Menot