Uutiset

Kuutiot ja hehtaarit hallussa

Luhtisen tilan metsässä Tuuloksessa harppoo saappaineen määrätietoisen näköisiä, lippalakkipäisiä miehiä ristiin rastiin. Onpa joukossa muutama innokas nainen ja nuorikin.

Käsissään kaikilla on noin metrin mittainen kepintapainen, joka osoittautuu metsänomistajille tärkeäksi työkaluksi eli relaskoopiksi. Omaansa sihtailee kohti kuusia töysäläinen Markku Akonniemi.

Menossa on metsänomistajien SM-metsätaitokisat intiaanikesän helteessä.

-Tällä rastilla pitää laskea puuston kokonaistilavuus kuorineen. SM-kisoihin osallistun viidettä kertaa. Vaikein rasti saattaa olla leimaus, mies miettii 15 tehtävää sisältävästä tehtäväradasta ja kiiruhtaa eteenpäin.

Iästä riippuen 2 830 metrin pituinen reitti pitää suorittaa joko 1,44 tunnissa tai 2,04 tunnissa (yli 60 v.). Rasteilla arvioidaan muun muassa puuston ikää, runkolukua (kpl/ha), kasvupaikkatyyppiä, yksittäisen puun pituutta ja puuston pohjapinta-alaa.


Kilpailuvietti vetää

Maaliin saapuneilla on hymy herkässä.

-Isoissa kisoissa ei ole vielä menestystä tullut, mutta ehkä nyt nappaa, nauraa Sodankylästä asti kisoihin tullut Mikko Neitola, entinen metsuri, jolla isoja kisoja on takana 7-8.

-Vaikeinta oli metsätyypin arviointi. Meillä pohjoisessa kun on vähän karummat metsät, hän nauraa.

Nivalalainen Minna Niemimäki on mukana ensimmäistä kertaa.

-Kaikkea voi oppia. Innostuin, kun mies ja poikakin käyvät kisoissa. Isännällä on metsää monta sataa hehtaaria.

Merja Tihula Virolahdelta kertoo olevansa ”kaupunkilainen metsänomistaja”. Hänkin on kisassa ensikertalainen.

-Kuulemma Eeva Lintunen on kova kilpailija. Hän on 87-vuotias, mutta menee kuin nuoret ja tietää kaikki asiat ja on sijoittunutkin hyvin, Tihula kehuu.

Kyynärsauvan kanssa radan kiertänyt 77-vuotias Pekka Hasu Kymenlaaksosta on parhaimmillaan saavuttanut joukkuehopeaa SM-kisoissa.

-Kilpailuvietti tänne vetää. Ammatiltani olen entinen maanviljelijä, hän kertoo.


Messuilta tietoa myös tavalliselle kansalle

Metsäkeskus Häme-Uusimaa järjesti SM-kisojen yhteydessä lauantaina myös Metsämessut kauppakeskus Tuulosessa, jossa metsä- ja bioenergia-alan yrittäjät esittelivät palvelujaan ja tuotteitaan.

-Haluamme perehdyttää tavallisiakin ihmisiä paremmin metsäasioihin ja viedä metsänhoitoasiaa eteenpäin, siksi olemme Tuulosessa, mökkikansan reitin varrella, kertoo Metsäkeskus Häme-Uusimaan johtaja Antti Koskimäki.

Messuille oli tuttuja tullut tapaamaan hauholainen Kustaa Heikkilä, kaikkiaan kuuden metsänhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toiminut entinen tilallinen.

-Suurin huolenaihe metsänomistajilla on puun hinnan säilyminen. Kesällä hinta oli kohtuullisella tasolla, mutta kuulin juuri huolestuttavia uutisia, että hinta olisi taas pudonnut. (HäSa)

SUOMEKSI: Relaskooppi = puun määrän mittaamisessa käytettävä apuväline, jota käytetään puuston pohjapinta-alan arvioimisessa. Kun lisäksi määritetään puuston korkeus ja pääpuulaji, saadaan puuston runkotilavuus (m3/ha) arvioitua relaskooppitaulukoista.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic