Uutiset

Kuvakirja ei ole vielä mikään iso suksee

Kotona omalla tietokoneella koottavat kuvakirjat ovat yleistyneet, mutta määrät ovat vielä melko pieniä. Hämeenlinnan Kuvapalvelussa niitä valmistutetaan tasaisesti kymmenkunta kuukaudessa.

-Kuvakirjoilla on oma käyttäjäkuntansa, mutta eiväthän ne massatuotantoa ole verrattuna normaaliin kuvatuotantoon, kertoo Kuvapalvelun kauppias Hannu Tammela.

-Kun on kerran kuvakirjan tehnyt, on tehnyt useita muitakin. Huomaa, ett�� tämähän on helppo tehdä.

Janakkalalaisen Foto Hevonojan kauppias Jari Hevonoja kertoo, että jonkin verran kuvakirjoja tilataan.

-Ei se mikään iso suksee (menestystuote) ole, hän kuitenkin sanoo.


Kotona rauhassa ajan kanssa

Kuvapalvelulla on netissä oma sivusto kuvapalvelu.net, jossa on valmis, ilmainen ohjelma kuvakirjan tekemiseen. Ohjelma vie tietokoneesta 40 megaa.

-Ohjelma ladataan tietokoneeseen. Sen jälkeen, kun ohjelma on ladattu, ohjelmalla voidaan koostaa kuvakirja. Kuvakirjaa voi rauhassa tehdä ja rakentaa vaikka viikon. Siihen voi lisätä tekstiä ja tehosteita, Hannu Tammela selvittää.

Valmis aineisto lähetetään sitten vain eteenpäin. Kuvapalvelu kuuluu Fotoliiga-ketjuun, jonka yhdellä kauppiaalla olevalla koneella kirjat varsinaisesti tehdään.

-Jos kirjan jostakin meidän myymälästämme tilaa, kirja tehdään muualla, mutta kirja tulee myymäläämme. Tästä se voidaan noutaa, tai postittaa asiakkaalle, tietenkin kuluja vastaan. Toimitusaika on yleensä vajaa viikko, Tammela kertoo.


Kuvaamo ei tee mielellään

Netissä kuvakirjapalveluja on monilla valokuvausalan ketjuilla ja liikkeillä. Foto Hevonoja teettää kuvakirjat lahtelaisella Eirillä. Jari Hevonoja neuvoo, että helpompi kuvakirja on tehdä netin kautta.

-Toiset tilaavat kuvakirjan netin kautta niin, että noutavat sen meiltä. Vanhemmilla ihmisillä on usein nuorempaa porukkaa, joka tekee sen heidän puolestaan.

Jonkin verran Foto Hevonoja valmistaa kirjoja myös asiakkaiden pyynnöstä. Hevonoja sanoo voivansa ajatella tekevänsä sen asiakkaalle, lähinnä jos joku haluaa kirjan ilman tekstejä.

– Jos kuvia on 30, 40 tai 50 sivun verran, kirjan tekemisessä on aikamoinen työ. Se vaatii tottumista ja siinä voi mennä päiviä. Ovatko ihmiset valmiita maksamaan siitä? Hevonoja kysyy.


Toinen tapa tehdä albumi

Kuvien teettämiseen paperikuviksi kuvakirjat eivät Hannu Tammelan arvion mukaan ole vaikuttaneet.

-Kuvakirja on yksi tapa tehdä albumi. Toinen on se, että teetetään digikuvista normaalit kuvat ja pannaan ne albumiin.

Kuvakirja antaa vain sen edun albumiin verrattuna, että samat kuvat voi järjestää valmiiksi painotuotteeksi.

– Askartelu tehdään kotona ja koostetaan se kuvankäsittelyllä. Kuvia voi pienennellä ja rajailla ja niille voi tehdä lähestulkoon mitä vain. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic