fbpx
Uutiset

Kyberprofessori: Suomi ei ole lintukoto, eikä meidän tule olla liian sinisilmäisiä

Suomen johtava kyberasiantuntija, professori Jarno Limnéll pitää hyvänä signaalina sitä, että Suomen viranomaisilta ja turvallisuustoimijoilta löytyi päättäväisyyttä aloittaa laaja operaatio, kun epäkohtia oli havaittavissa. Mittava poliisioperaatio toteutettiin viikonvaihteessa Turun saaristossa liittyen talousrikosepäilyyn ja epäilyyn rahanpesusta. Keskusrikospoliisi ei ole kertonut tutkittavana olevan yrityksen nimeä, mutta operaatiossa on nähty lukuisia poliisiautoja Paraisilla Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edessä. […]

Suomen johtava kyberasiantuntija, professori Jarno Limnéll pitää hyvänä signaalina sitä, että Suomen viranomaisilta ja turvallisuustoimijoilta löytyi päättäväisyyttä aloittaa laaja operaatio, kun epäkohtia oli havaittavissa.

Mittava poliisioperaatio toteutettiin viikonvaihteessa Turun saaristossa liittyen talousrikosepäilyyn ja epäilyyn rahanpesusta.

Keskusrikospoliisi ei ole kertonut tutkittavana olevan yrityksen nimeä, mutta operaatiossa on nähty lukuisia poliisiautoja Paraisilla Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edessä. Yhtiö on venäläisomistuksessa.

Limnéll korostaa, ettei luonnollisesti ole tietoinen itse operaation sisällöstä, mutta hänellä nousee mieleen kaksi tärkeää asiaa.

– En kritisoi sitä, että olisiko operaatio pitänyt tehdä jo aiemmin. Uskon, että tämän jälkeen Suomessa herätään yhä enemmän siihen, ettemme elä lintukodossa, ja ettei meidän tule olla liian sinisilmäisiä. Tätä ei voi liiaksi korostaa, professori toteaa.

Tarkka harkinta tehty

Hän uskoo, että viranomaiset ovat harkinneet hyvin tarkkaan, ennen kuin operaatiota on lähdetty toteuttamaan.

– Tarkempaa tietoa tulee varmasti lähiviikkoina.

Operaatio korostaa myös sitä, että tällaisissa asioissa ihan kaikkien läpi yhteiskunnan on oltava hereillä.

– Oli sitten kysymys maanomistukseen liittyvistä asioista, informaatiovaikuttamisesta tai muista vaikuttamisen keinoista.

Limnéll on aiemmin sanonut muun muassa Aamulehden haastattelussa, että venäläiset ovat ostaneet Suomesta kiinteistöjä turvallisuutemme kannalta herkiltä alueilta.

– Meillä ei ole selkeää käsitystä siitä, mihin näitä alueita käytettäisiin. Suurin osa alueostoista on vilpittömiä, mutta joukkoon mahtuu alueita, jotka on hankittu toisenlaisin motiivein, hän kertoi lehdelle vuoden 2016 lopussa..

– Puhumme alueista, jotka ovat lähellä varikkoja, varuskuntien suoja-alueita, energian tuotantolaitoksia ja jakelukeskuksia tai linkkimastoja, hän totesi tuolloin.

Nyt tapaus Airiston helmeen Limnéll ei ota kantaa yksityiskohtaisesti.

– Jätän tiedottamisen viranomaisille.

Limnéll on Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori sekä Tampereen teknillisen yliopiston kyberturvallisuuden dosentti. Koulutukseltaan hän on sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri.

Öljyreitit tärkeät

Nokialla aikoinaan pitkän työuran tehnyt Oiva Miettinen on kerännyt eläkevuosinaan paljon aineistoa venäläisten maakaupoista.

Lännen Media tavoitti Miettisen hetki sitten, kun hän oli lähdössä Kiinaan.

Miettinen kertoi seuranneensa Airiston helmeä jo vuodesta 2007.

– Meillä on oma työryhmä, joka tutkii maakauppoja. Kaiken materiaalin, jota olemme saaneet kasaan, olemme luovuttaneet viranomaisille.

Miettinen korostaa saaristoalueen herkkyyttä huoltovarmuuden kannalta.

– Kahden saaren välissä kulkevat myös öljytoimitukset. Ne ovat meille henkireikä huoltovarmuuden takia.

Airisto helmi on ostanut useita kiinteistöjä alueelta.

Sukellusveneiden huoltoa?

Entinen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) epäilee vahvasti, että kyse ei ole vain talousrikosten tutkimisesta.

– Airiston Helmen tapauksessa kyse on alueelta havaitusta tutkakalustosta ja alueen muokkauksesta sotasatamaksi, jossa voidaan huoltaa Venäjän Itämerellä operoivia sukellusveneitä. Olen saanut tiedon lähteiltäni puolustusvoimista. Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen ja venekaluston käyttö taas kertoo sukellusvenejahdista, Kärnä kertoi tiedotteessaan.

– Uskon, että tämän jälkeen Suomessa herätään yhä enemmän siihen, ettemme elä lintukodossa, ja ettei meidän tule olla liian sinisilmäisiä. Tätä ei voi liiaksi korostaa, professori toteaa.

 

Menot