fbpx
Uutiset

Kylä kaupungissa jää henkiin

 

Sanalla hanke on huono kaikupohja. Pelkkää puuhastelua yhteiskunnan varoilla, on hyvin yleinen tiivistelmä.
 
Sitran rahoittama Kylä kaupungissa -hanke saa Hämeenlinnassa osakseen poikkeuksellisen paljon kiitosta. Iittalan taajamaa ja Jukolan kaupunginosaa koskenut hanke vetelee viimeisiään, mutta hankkeen synnyttämät toiminnot ovat voimissaan. Hankkeen ideat ovat monistettavissa muuallekin. Jukolan yhtä minipilottia, Torstaitreffit, esitellään jo valtakunnallisesti.
 
Hämeenlinnan kaupunki ei aio tuhlata hankkeen hyviä saavutuksia, vaan vakiinnuttaa hankkeen hyvät tulokset arkikäytännöiksi.
 
Myös hankemaailma aiotaan pitää siltä osin hengissä, että 500 euron voimalla toteutetut minipilotit aiotaan nitoa kaupungin tulevien vuosien talousarvioihin. Kyse on kokonaismittakaavassa mitättömistä summista, mutta minipilottien vaikutukset koskevat tuhansia kaupunkilaisia. Yksi esimerkki minipiloteista on Jukolan koulun Torstaitreffit.
 
Kyse ei kuitenkaan ole vain kouluista, vaan molempien taajamien uudenlaisista toimintamalleista. Iittalassa vanha yhdessä tekemisen meininki löydettiin uudelleen, Jukolassa samalla alueella asuvat ihmiset tutustuivat aikaisempaa merkittävästi paremmin toisiinsa, ja sitä kautta syntyi yhteistä toiminnallisuutta. Tiivistettynä asumisen laatu parani.
 
– Paras koskaan koulumaailmassa näkemäni hanke, Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Markku Rimpelä antaa tunnustusta. Hän sanoo nähneensä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana monenlaisia hankkeita, muttei vaikutuksiltaan vastaavaa kuin Torstaitreffit.
 
Tilaajajohtaja Rimpelä patistaa kaupunkilaisia vastaamaan mahdollisimman aktiivisesti pian lähetettäviin kaupunkilaisten asiakaskyselyihin.
 
– Ne ovat merkittävä pohja palvelujen järjestämisen kannalta. Haluamme tietää mitä kaupunkilaiset odottavat. Kyselyllä kerätään pohjatietoa, Rimpelä sanoo.
 
Jukolan koulun rehtori Taina Lind puolestaan sanoo koulun henkilökunnan ja lasten vanhempien yhteistyön ja avoimuuden löytäneen sellaiset mitat, ettei koskaan aikaisemmin.
 
Se on jo paljon se.
 
– Pienelläkin rahalla saa hyvää aikaiseksi, kun löydetään hyvä malli. Meillä se löytyi hankkeen ja tämän minipilotin kautta, Taina Lind sanoo.
 
Tiivistettynä Torstaitreffit on kerran kuukaudessa järjestettävä toiminnallinen perheilta, johon voivat osallistua niin vanhemmat, lapset kuin koulun henkilökunta. Tapaamiset ovat vahvistaneet merkittävästi luokkien vanhempien keskinäistä yhteistyötä, opettajien ja vanhempien yhteistyötä sekä koko koulun yhteishenkeä. Tuloksena on syntynyt muun muassa koko alueen asukkaille suunnatut juhlatapahtumat.
 
– Meidät on pyydetty esittelemään Torstaitreffejä valtakunnallisille koulutuspäiville esimerkkinä hyvästä toimintamallista, Taina Lind kertoo.
 
– Koulun oppilaiden vanhemmat ovat aktivoituneet aikaisempaan verrattuna aivan uudella tavalla. Nyt voidaan keskustella avoimesti kaikenlaisista asioista. Lapset ovat tapaamisissa mukana, mikä osaltaan kasvattaa kaikenpuolista luottamusta, Jukolan kouluohjaaja Ria Palokoski sanoo. Hän on käytännössä pitkälle organisoinut yhteistyötä.
 
Koko hankkeen moottorina on toiminut asukasagentti Mira Sillanpää, jonka innostuneisuutta ja avointa katsantotapaa kiitetään laajalti. Sillanpään pesti päättyy vuoden lopussa.
 
Hankkeen päättyminen ei tarkoita kuitenkaan toimintojen päättymistä, sillä Hämeenlinnan kaupunki aikoo ottaa toiminnot hoteisiinsa. Käytännössä vastuu Jukolan alueen toiminnoista lankeaa kaupungin hallinnossa uuden aluevastuuorganisaation mukaan tilaajapäällikkö Päivi Joenmäelle ja tilaajapäällikkö Liisa Lepolalle.
 
– Tavoitteena on, että myös me jalkaudumme säännöllisesti kantakaupungin läntisiin kaupunginosiin. Uusia toimintoja viritellään muun muassa Vuorentaan ja Hirsimäen alueille, Jukolassa jatketaan tämän hankkeen pohjalta, päällikkökaksikko sanoo.
 
Joenmäki ja Lepola kaavailevat, että alueella toimivat kaikenlaiset vapaaehtoisjärjestöt ja seurat täytyy saada tekemään nykyistä parempaa yhteistyötä ja toimimaan nimenomaan kaupunginosissa.
 
– Käytännön toimet ovat osin vielä hämärän peitossa. Molemmille saa antaa mieluusti vinkkejä, miten tästä edetään.
 
Ensimmäiset asukkaiden yhteistilaisuudet ovat luvassa ensi kevään aikana. Jukolassa jo toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa palaveerataan jo tämän vuoden puolella.
 

Menot