Uutiset

Kyläläiset tarjoavat mökit aktivisteille

Pyhäjoen Hanhikivelle leiriytyneet ympäristöaktivistit pysäyttivät tiistaina alueella liikkuneen tukkirekan. Hanhikivenniemen mökkeihin on viikon päivät ollut leiriytyneenä suoran toiminnan ympäristöaktivisteja, jotka pyrkivät estämään ja hidastamaan Fennovoiman voimala-alueella tehtäviä töitä.

Mökkiensä puolesta taistelevat, ydinvoimaa vastustavat kyläläiset ovat tarjonneet aktivisteille majoituksen. Paikalla on kymmenkunta aktivistia eri puolilta Suomea, mutta siellä käydään myös tilapäisesti.

Pyhäjokinen Anita Bäckman samoin kuin Raakel ja Toivo Kamutta antoivat mökkinsä protestileiriläisille viimeisenä keinona, koska omat voimat vuosia kestäneessä taistelussa alkavat hiipua.

– Ei meillä ole mitään menetettävää, elleivät sitten aktivistit saa jotain aikaiseksi. Toivottavasti, Bäckman toteaa.

Bäckmanin perheellä on ollut mökki Hanhikivenniemellä 1950-luvulta ja Kamuttan perheellä 1960-luvulta lähtien.

Toivo Kamutta on harmissaan.

– Mökki pitäisi tyhjentää toukokuun loppuun mennessä, mutta hinnasta ei ole puhuttu vielä mitään. Fennovoima aikoo rosvota meidän mökkimme, Kamutta toteaa.

Kyse on Parhalahden osakaskunnan maista, joista osakaskunta on tehnyt myönteisen myyntipäätöksen. Taustalla on myös valtioneuvoston myönteinen päätös lunastusoikeudesta. Lopullista kauppaa ei ole kuitenkaan vielä toteutettu.

Kymmenkunta mökkiläistä vastustaa myyntiä ja he ovat palkanneet edunvalvojan ajamaan asiaansa. Parhalahden kylässä mielipiteet ovat jyrkästi kahtiajakautuneet.

HANHIKIVENNIEMELLE leiriytyneet aktivistit paistattelevat päivää ja miettivät, mitä tekevät seuraavaksi. Suoran toiminnan verkoston oli tarkoitus tulla paikalle jo, kun alueella tehtiin hakkuita. Aktivistit ehtivät paikalle vasta, kun alueelta parturoituja puita kuljetetaan pois.

Hyökyaalto-verkoston anarkistiaktivisti Eleonoora Karttunen kertoo, että parhaillaan tarkkaillaan, mitä alueen viitasammakoille tapahtuu.

Saksalainen Faramarz Philipp uskoo, että estämisen ja viivyttämisen lisäksi voimalarakentaminen voidaan vielä pysäyttää. Hän suosittelee Suomelle Saksan tietä, jossa on päätetty luopua ydinvoimasta. Philipp aikoo olla paikalla kesäkuussa, kun alueella järjestetään kansainvälinen ydinvoimanvastainen toimintaleiri. Tuossa vaiheessa leiriläiset joutuvat siirtymään toukokuussa rakennettavan 2,5-metrisen aidan ulkopuolelle.

YMPÄRISTÖOIKEUDEN dosentti Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta toteaa, että viranomaistoiminnassa on mennyt jotain pieleen siinä vaiheessa, kun suoran toiminnan aktivistit saapuvat paikalle.

– Ilmiö kertoo tyytymättömyydestä ja siitä, että ihmiset eivät ole päässeet osallistumaan päätöksentekoon riittävästi.

Ympäristöliike on Viljasen mukaan Suomessa varsin heikko ja kansalaisjärjestöt toimivat pienellä rahoituksella. Tuomioistuimissa ei liioin oteta aktiivisesti kantaa ympäristöongelmiin.

– Viranomaisten puolestaan kuvitellaan ajavan yleistä hyvää, vaikka taustalla on ristikkäisiä etuja, Viljanen toteaa.

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020