fbpx
Kolumnit Uutiset

Kyllä maalla on sitten mukavaa!

Ohrapelto lainehtii tuulessa, vanha kirkko pilkistää horisontista. Koira nykäisee hihnasta, että lakkaa haaveksimasta, jatketaan lenkkiä. Kyllä maalla on sentään mukavaa!

Nyt se on myös virallisesti todistettu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan asun vetovoimaisessa kunnassa, jossa on hyvä elää. Hattula sijoittui kolmanneksi Kuntaliiton 42 kuntaan tekemässä kuntalaiskyselyssä.

Hämeenlinna on markkinoinut itseään jo vuosia nimenomaan asumiskaupunkina, mutta tämä tutkimus ei anna sille kovin mairittelevia arvosanoja.

Kaupungin kokonaissijoitus ei aineistosta selviä, mutta ainakin kolmen tärkeimmän kysymyksen perusteella se jää kauaksi Hattulasta.

Erityisen vaisusti hämeenlinnalaiset tuntuvat suhtautuvan omiin päättäjiinsä. Kysymykseen, kuinka hyvin kuntapäättäjät pitävät huolta elämisen edellytyksistä, hämeenlinnalaiset antoivat koko kyselyn yhdeksänneksi heikoimman arvosanan.

Hattulalaiset sen sijaan arvostivat kuntapäättäjiään viidenneksi eniten.

Kuntaliiton mukaan parhaiten kyselyssä pärjäsivät alle 50 000 asukkaan kunnat, joissa ei viime vuosina ole tehty liitoksia.

Ei ole varmasti sattumaa, että koko kärkikolmikko eli Lempäälä, Hollola ja Hattula ovat niin sanottuja kermankuorintakuntia. Jokainen niistä sijaitsee suuremman keskuskaupungin vieressä ja houkuttelee naapuristaan runsaasti työssäkäyviä lapsiperheitä.

Toisaalta pieneltä kehyskunnalta ei myöskään odoteta samanlaisia palveluja kuin keskuskaupungilta.

Tärkeintä on, että peruspalvelut pelaavat.

Esimerkiksi Hattulassa koulut ovat suhteellisen lähellä, tontteja riittää ja terveyskeskukseen ja hammaslääkäriinkin saa melko helposti aikoja. Uimahalliin ja teatteriin lähdetään suosiolla kymmenen kilometrin päähän Hämeenlinnaan.

Hämeenlinnassa odotukset ovat selvästi suuremmat. Pääkaupunkiseudulta asemanseudulle muuttanut pendelöijä kaipaa virkeää kulttuurielämää ja lapsilleen laajaa valinnaisainetarjotinta.

Lisäksi kaupungilla on taakkanaan myös traumaattinen kuntaliitos ja lukuisia poliittisia kohuja, jotka ovat laskeneet luottamusta päättäjien hyvään tahtoon.

Hattulassa poliitikoilla on ollut lokoisampaa, mutta vaikeita päätöksiä on edessä. Tuleva kunnanjohtajavalinta ratkaisee suunnan.

Menot