Uutiset

"Kyllä nyt saa insinöörit huutia!"

Jyri Kossila istuu Hämeenlinnan laivarannan uusitun puiston suihkulähteellä ja syö lohisoppaa. Kossila, Pia-Maria Seppälä ja rattaissa istuva Nette Suhonen osuivat perjantaina laivarannassa järjestettyyn Kansallisen kaupunkipuiston 10-vuotisjuhlille sattumalta.

– Olimme matkalla leikkipuistoon ja tulimme katsomaan, mikä tapahtuma täällä on menossa, Kossila sanoo.

Lohikeittokojun lisäksi Seppälä ehti piipahtaa myös kalantunnistuspisteellä.

– Kalojen tunnistaminen oli yllättävän vaikeaa, vaikka pöydällä oli juliste kalojen kuvista ja nimistä. En todellakaan ole kalaihmisiä, Seppälä naurahtaa.

Kossilakin myöntää tunnistavansa vain hauen ja ahvenen.

Kansallisen kaupunkipuiston syntymäpäivien yhteydessä juhlittiin samalla myös laivarannan puiston avajaisia. Pia-Maria Seppälä kehuu uusittua puistoa kauniiksi ja viihtyisäksi.

Lupauksia Vanajaveden suojelemisesta

Vanajavesikeskuksen särkibaari-teltan luona käy kova kuhina, sillä ihmiset käyvät tekemässä lupauksia Vanajaveden suojelun puolesta. Yksi lupaa olla roskaamatta, toinen taas vannoo pesevänsä autonsa ja mattonsa jatkossa muualla kuin rannalla.

Jokainen lupauksen tehnyt pääsee maistelemaan särkeä, joka on yleisesti leimattu roskakalaksi. Vanajavesikeskuksen Viestejä Vanajavedeltä -hanke pyrkii muistuttamaan, että särjestä on muuksikin kuin kissanruoaksi.

Laivarannassa päästiin myös kurkkimaan mikroskoopin läpi, mitä kaikkea vedessä onkaan. Nuorta juhlaväkeä taisi kuitenkin kiinnostaa eniten Vanajavesikeskuksen maskotin, Onni-Monnin jakamat ilmapallot.

Nuorison juhlat käynnistyivät yhdeksältä Silver Moon -laivan kyydissä Senseless on the Sea -risteilyllä.

Purjehtija tuntee kaarnaveneet

Kalvolan partiolaiset veistelivät kevään aikana juhlia varten osat 300 kaarnaveneeseen. Juhlakansan kokoamat veneet laskettiin vesille osana juhlatilaisuutta.

Reima Niiniskorpi laskee varmoin käsin pienen kaarnalaivan Vanajaveden aalloille. Venho purjehtii ylväästi eteenpäin monen muun pikkuveneen kellahtaessa kyljelleen heti veteen koskettuaan. Leikkimielinen laivainsinöörien sättiminen kaikuu kaatuneiden kaarnalaivojen ympärillä.

Vanajavesi on Reima Niiniskorvelle rakasta aluetta pikkupojasta asti. 50-luvun lopulla Niiniskorpi meloi viikonloppuisin ystäviensä kanssa Hämeenlinnan keskustasta Vanajanselälle ja takaisin. Sateesta ja tuulesta välittämättä ryhmä meloi viikoittain 50 kilometriä.

Nyt Niiniskorvella on kesämökki Vanajanselällä, ja hän muistuttaakin Vanajaveden suojelun tärkeydestä.

– Tämä on hieno vesistö, minulle se on jo pitkään ollut tärkeä osa arkea. Heinäkuussa mökkirannan levä on kyllä järkyttävän näköistä, Niiniskorpi harmittelee. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020