Uutiset

Kylmä, nälkä ja humala houkuttelevat sieppaamaan taksin

Taksin sieppaaminen tilaajan nenän edestä riepoo.

Varsinkin jos se tapahtuu talvipakkasella teatteri- tai yökerhoillan jälkeen, mukaan pakattu grillieväs kourassa kotia kohti kiirehtiessä. Suurin osa Suomen Taksiliiton noin 50 tilausvälitysyhtiöstä onkin ottanut käyttöön tilaustunnuksen kyydin kuittaavalle taksille ja sen tilaajalle.

Tilaustunnuksen perusteella taksi ja sen tilannut asiakas löytävät toisensa myös, mikäli samasta paikasta on tilattu paljon kyytejä.

Ruuhkaa lähinnä taksitolpalla

Hämeenlinnan seudulla tilaukset välittävä Kanta-Hämeen aluetaksi oy ei ainakaan toistaiseksi ole ottamassa palvelua käyttöön.

-Alueellamme on sen verran pieniä paikkakuntia, ettei sille ole nähty tarvetta. Lisäksi ajonvälitysjärjestelmästämme puuttuu siihen valmius, aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö kertoo.

Hämeenlinnassa taksien kysyntäpiikit osuvat lähinnä viikonloppuihin ravintoloiden sulkemisaikaan, ja silloinkin valtaosa väestä laskettelee keskustasta Sibeliuksenkatua pitkin jonoon linja-autoaseman taksitolpalle.

Maanantaina Hämeenlinnan rautatieaseman taksitolpalla päivystäneen autoilijan mukaan tunnukselle kuitenkin olisi toisinaan käyttöä.

-Jos Aulangolla on tuhannen hengen tapahtuma, niin yleensä väki lähtee sieltä aika samoihin aikoihin. Tuolloin autoja joskus yritetään viedä tilaajan nenän edestä, Pentti Korhonen kertoo.

Tekee tuloaan koko maahan

Taksiliiton viestintäjohtaja Nina Nizovskyn mukaan liitto ei erikseen kehota tilausvälitysyrityksiä käyttämään tilaustunnuksia.

-Luulen, että palvelu on joka tapauksessa pikapuoliin tulossa käyttöön ympäri maata. Ainakin pääkaupunkiseudulla palvelu on ollut käytössä vuosia.

Tuoreimpana tilaustunnuksen otti helmikuun alussa käyttöön Kouvolan ja Kotkan alueella palveleva Kymenlaakson ajovälitys oy. Toimitusjohtaja Timo Lönnbergin mukaan asiakaspalaute on ollut pääosin positiivista.

-Tunnukselle on ollut käyttöä varsinkin ostoskeskuksiin tilattavilla takseilla.

Kymenlaaksossa tilaustunnus ei ole käytössä viikonloppuisin keskeisimmillä taksitolpilla.

-Sen arvaa, millainen nokkapokka siitä seuraisi.

Juha Sirviön mukaan Kanta-Hämeen aluetaksissa tilaustunnuksen käyttöönottoa harkitaan uudelleen, kun tilausjärjestelmän nykyiset kehityskohteet on saatu valmiiksi.

-Viime maaliskuusta lähtien toimineessa Kelan sähköisessä suorakorvausmenettelyssä on vielä kehitettävä kyydinvälitykseen liittyvää tekniikkaa, koska toimimme kahden eri järjestelmän ja sairaanhoitopiirin rajojen alueella. Myös taksiautoilijoille toimitetaan edelleen tarkistuslistoja paperilla, ja niiden sähköinen kehittäminen on vaiheessa. (HäSa)

Mainos