Uutiset

Kylppäri kohottaa kasvojaan

Kodin kylpyhuone on yleensä ollut se välttämätön paha, johon ei ole turhia neliöitä ja sisustusideoita tuhlattu. Nyt monet ovat havahtuneet siihen, että kylppäristäkin voi tehdä miellyttävän tilan.

Sisustusarkkitehti Mia Niemi sanoo, että kylpyhuoneisiin ja saunoihin on nykyään tarjolla monenlaisia sisustuselementtejä. Perinteisille kaakeleille ja standardimitoituksille löytyy useita vaihtoehtoja.

– Nyt esimerkiksi isot laatat ja suorakaiteen muotoiset kaakelit ovat tosi in. Myös pystyboordeja laitetaan paljon, Niemi kertoo.

Vaakaboordi ei yleensä erotu kylpyhuoneesta, koska seinillä on niin paljon tavaraa. Pystyboordeja sen sijaan voi laittaa vaikkapa molemmin puolin peiliä tai wc-pönttöä.

Väreistä suositaan nyt jonkin verran retroa, varsinkin pienissä yksityiskohdissa. Myös maanläheiset värit ovat suosittuja.

– Suomalaiset ovat käyneet paljon Espanjanssa ja ihastuneet sen väreihin. Samalla on tykästytty eläväpintaisiin kaakeleihin.

Myös lasia käytetään runsaasti kylppäreissä. Esimerkiksi lasimosaiikilla saadaan raikasta ilmettä.

Pieneenkin vessaan voi tehdä ihmeitä

Mia Niemi perää rakennuttajilta asennemuutosta kylpyhuoneiden ja saunan neliömetreihin. Pari neliötä lisäämällä märkätiloista saa aiempaa viihtyisämpiä.

Pienen kylppärin omistajan ei kuitenkaan kannata masentua.

– Monilla on sellainen ’se nyt on vaan pieni vessa’ -asenne, mutta pieneenkin vessaan voi tehdä ihmeitä. Esimerkiksi wc-pönttöjä on kehitetty nykyään niin, että säiliön voi piilottaa seinään, Niemi sanoo.

Jos kylppäriin ei halua tai voi investoida suuria summia, tuoretta ilmettä voi hakea huokeilla yksityiskohdilla. Uudet pyyhekoukut, pyyhkeet ja wc-matto eivät kauheasti kukkaroa rasita.

Niemi haluaa kiinnittää myös huomiota valaistukseen. Perinteisesti kylppärissä on pärjätty vain yhdellä lampulla, joka usein on vielä huonosti suunnattu.

– Valaistusta pitäisi miettiä tarkkaan. Naisethan meikkaavat kylppärissä, Niemi huomauttaa.

Hän myös toivoo, että suomalaiset havahtuisivat käyttämään entistä enemmän suunnittelijoita kylppäreitä remontoidessaan.

– Nimenomaan märkätiloissa suunnittelijan käyttö olisi tärkeää, koska työ on teknistä ja vaikeaa. Suunnittelijan käyttämisellä saattaa loppupeleissä säästää pitkän pennin.

Päivän lehti

25.5.2020