fbpx
Kolumnit Uutiset

Kymmenen kiloa terveyden takia

Kahviratti on sellainen ihminen, joka juo kahvia monta kertaa päivässä. Eikä kieltäydy kolmannesta tai neljännestäkään kupillisesta. Ja juo ne loput kahvit vielä sieltä pannun pohjalta.

Minunkin aamuni alkaa kahvilla. Kahvihammastani kolottaa varmasti uudelleen iltapäivällä, ja iltakahvi maistuu oikein hyvältä. Kuulun myös niihin, joilta kahvi ei vie yöunia.

Tutun kirkkoherran kahvinjuontikykyyn verrattuna päivittäin juomani kahvimäärä on hyvin vaatimaton.

Suomalainen kuluttaa vuodessa keskimäärin kymmenen kiloa kahvia. Osa meistä kantaa kotiin enemmänkin kahvikiloja, sillä onhan joukossamme myös teenjuojia ja -harrastajia, jotka eivät kahviin koske. Elintarviketeollisuusliiton mukaan kahvin kulutus on pysynyt samalla tasolla keskimäärin koko 2000-luvun.

Kahvi purjehti Suomeen 1700-luvulla ruotsalaisten nyssäköissä. Nautintoaineena kahvi oli tuolloin herrasväen herkku. 1700-luvulla Suomessa langetettiin jopa pari kertaa kahvikielto, niin ylellisenä nautintoaineena kalliita tuontipapuja pidettiin.

Harvoin pyöri maalaismuijien kahvimylly 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussakaan. Sitten tuli sota-aika ja sekoitti prännäriin rukiit, vehnät ja voikukanjuuret. Monen pulavuoden jälkeen ei korvikkeessa ollut enää oikeaa kahvia edes tuoksuksi.

Kahvia on vuosikymmenien aikana monta kertaa moitittu terveydelle haitalliseksi, mutta tuoreet tutkimustulokset vievät toiseen suuntaan. Kahvin juonti ehkäisee monia sairauksia ja ehkä jopa pidentää ikää.

Tutkijoiden mukaan kahvin juonti ehkäisee esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta. Kahvi siis ihme kyllä puree nimenomaan suomalaisten kansantauteihin.

Ruotsalaistutkijoiden tutkimuksen mukaan jopa yksi kuppi kahvia päivässä voi vähentää aivohalvauksen riskiä.

Kupposen ihmeaine ei ole virkistävä kofeiini, vaan mahdollisesti erilaiset kahvin sisältämät antioksidantit.

Olen juonut kahvia melkein 30 vuotta. Suomalaisten keskimääräisellä vuosikulutuksella osuuteni kahvikansan maineen pönkittämisestä on tähän mennessä ollut 300 kiloa. Määrä tarkoittaa laskematonta kuppimäärää suodatinkahvia ja muutamaa lasillista lattea. Maustekahvit tuoksuvat keittiössäni yleensä vain jouluisin.

Minulla ei ole kahvikonetta tai -kapseleita, vaan käytössäni on tavallinen keitin ja joskus teräksinen kahvipannu. Yhdet parhaimmat kupilliseni olen kiehauttanut pitkän sähkökatkon takia käyttöön viritetyllä kaasuhellalla vanhalla kahvipannulla.

Kahvin vahvuus on makuasia. Rohkeimmat vieraani osaavat pyytää kuppiinsa kuumaa vettä juomaansa laimentamaan.

Kahvin täytyy mielestäni olla vahvaa, sillä laihasta lirusta ei saa kuin vatsansa kipeäksi. Jos kahvi kuultaa kupissani kuin pussilipton, niin saatan hyvinkin siirtää kuppini tiskipöydän reunalle.

Menot