Uutiset

Kymmenen uutisia jo kolme vuosikymmentä

Kiivasta, kovin kiivasta on ajan riento, Mainostelevision uutisiakin on ensi viikolla lähetetty jo kolmekymmentä vuotta. Niin se aika kuluu. Tuntuu aivan siltä, kun taistelu MTV:n uutisista olisi käyty vasta muutama vuosi sitten.

Taistelua se oli, ja kovaa. Minäkin vastustin uutislupaa, vastustin lujasti ja hävisin monen muun tapaan.

Olin
Suomenmaan kesätoimittajana Turussa, kun kutsu kävi kaupungin hienoimpaan ravintolaan, Marina Palaceen. Maikkarin ohjelmajohtaja Tauno Äijälä ja toimituspäällikkö Kyllikki Stenroos yrittivät parhaan kykynsä mukaan saada varsinaissuomalaiset tiedotusvälineet vakuuttuneiksi uusien uutisten tarpeellisuudesta.

Kesätoimittajia kestittiin kuin arvovieraita konsanaan ja meidät yritettiin marinoida pystyyn kalliilla konjakilla, risteiltiin Airistolla ja saunottiin lujasti.

Opiskeltuaan alaa pari talvea yliopistossa toimittajannuppu on ainakin omasta mielestään viisaimmillaan. Siksi isäntien puheet sananvapaudesta, viestinnän monipuolisuuden tarpeellisuudesta ja kansallisen kulttuurin vaalijasta eivät menneet nuoressa joukossamme jakeluun.

Millainen uskottavuus olisi uutisilla, jotka maksaa elinkeinoelämä ja kaiken lisäksi maikkarin tunnuspöllö iskee silmää katsojille? Lisäksi epäilimme uutisten vievän sanomalehdiltä, silloisilta palkanmaksajiltamme tuiki tärkeitä ilmoitusmarkkoja.

Jutun lisäksi kirjoitin tilaisuudesta kommentin, jossa epäilin maikkarin uutisten sananvapautta kaupan, teollisuuden ja pankkien sananvapaudeksi. Uutisissa tuskin olisi ikävää aineistoa voin terveysvaikutuksista, jos niiden ohessa pyörisi Valion mainos. Lisäksi luonnehdin Kyllikki Stenroosia muutamin mielestäni nokkelin sanakääntein.

Juttu meni lehteen ja palaute tuli heti seuraavana aamuna. Lehden toimituspäällikkö Toivo Manninen muistutti, ettei Suomenmaassa ole sopivaa luonnehtia sitä kustantavan yhtiön hallituksen puheenjohtajan Johannes Virolaisen morsianta noin kärjekkäästi eikä vertaukseni kotoiseen siipikarjaankaan osunut aivan naulan kantaan.

Mainostelevisio sai uutisensa ja monet opiskelutoverit hyvän työpaikan. Onnea vaan. Vaikka yliopiston tiedostavassa ilmapiirissä asiaa ei hyvällä katsottukaan, moni keskusta- tai kokoomustaustainen toimittaja oli ja on edelleen MTV:n leivissä. Taistolaiset ja muut edistykselliset journalistit eivät tainneet isommin maikkarilta töitä kysellä, eivätkä olisi saaneetkaan.

Ainakin yksi pelko on realisoitunut. Televisiomainonta ja syönyt sanomalehtien mainosleipää, vaikka mainonnan volyymit ovat toki vuosikymmenten aikana kasvaneetkin. Silti leipää on toistaiseksi riittänyt lähes kaikille, vain muutama maakunnan kakkoslehti on uupunut matkalle. Syy tuskin on kymmenen uutisten.

Sanavapauteen maikkarin uutiset tuskin toivat merkittävää lisää. Eivät ne ole suoraan myöskään MTV:n asiakasyritysten markkinointiosastojen hengentuotteita.

Merkittävin lisäarvo, jonka kaupallisen kanavan uutiset potki vauhtiin oli se, että Yleisradion oli pakko terävöittää otettaan. Pöllöuutiset sysäsi Ylen vanhat lihat liikkeelle.