Uutiset

Kymmenen vuotta, eikä suotta

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sain laulaa, mitä halusin. Mutta kymmenen vuotta se kestikin, ennen kuin tähän päästiin, hehkuttaa Anna Eriksson uutta albumiaan Sinusta sinuun.

Yhteistyö poikaystävä Sipe Santapukin kanssa maistui. Anna Eriksson intoutui laulamisen lisäksi osallistumaan myös kappaleiden tekemiseen ja tuottamiseen.

Erikssonin kymmenvuotiskausi musiikkiteollisuudessa on ollut palkitseva. Hänen hyllyssään on kaksi Emma-pystiä ja seinällä neljä platinalevyä. Vuonna 1997 julkaistu albumi Anna Eriksson mahtuu komeasti kaikkien aikojen sadan myydyimmän kotimaisen äänitteen listalle. Silti Eriksson jo vuosia sitten mainitsi haastattelussa varovasti, ettei tällä kertaa päässyt laulamaan ihan sellaista musiikkia kuin olisi halunnut.

Apulanta-yhtyeen rumpali Sipe Santapukki pelmahti Anna Erikssonin seuraan kuuluvin seurauksin. Kaksikko sävelsi, sanoitti ja äänitti kuin viimeistä päivää.

– Olimme tiukoilla aikataulun kanssa. Piti oikein erikseen päättää, että vapaa-ajalla ei levyä suunnitella. Lopultahan siinä kävi niin, että minun roolini kasvoi suuremmaksi kuin olin suunnitellut, Eriksson luonnehtii.

Nyman, Rantanen, Tikanmäki…

Rumpali Sipe Santapukin lisäksi Erikssonin levyllä vaikuttaa iso kasa huippumuusikoita. Mukana ovat muun muassa kitaristit Marzi Nyman, Tuomas Wäinölä ja Timo Kämäräinen, basisti Harri Rantanen, kapellimestari Anssi Tikanmäki, tuottajat Kalle Torniainen ja Jesse Vainio ja niin edelleen.

– Särökitaraa, tarttuvia biisejä ja melodiaa, Anna Eriksson kiteyttää.

– Melodiat ovat edellisiin levyihin verrattuna parantuneet. Sinusta sinuun muistuttaa paljolti 1960- ja 1970-lukujen popmusiikkia. Iskelmämusiikkia se ei edusta, tähän asti iskelmätaivaan tähtenä pidetty Eriksson painottaa.

Sanoittajana Eriksson kieltää olevansa pöytälaatikkorunoilija. Yhtäkään sanaa ei koskaan ole paperilla ennen kuin melodia on tiedossa.

– Kahvin voimalla sitten pannaan tekstejä kasaan. Sanoitusten tekeminen on rankkaa hommaa, kun ei ole aikaa odotella inspiraatiota. (STT)