fbpx
Uutiset

Kymmenettuhannet valmiina laajeneviin lakkoihin - uudet työtaistelut tuntuisivat ainakin palveluissa ja teollisuudessa

PAM:in puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että jopa 50 000 järjestön jäsentä voi olla lakossa lähiviikkoina.

Hallituksen esittämää irtisanomissuojan heikentämistä vastaan suunnatut työtaistelutoimet alkavat tuntua kansalaisten arjessa yhä selvemmin. Uusia poliittisia lakkoja sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja on tulossa.

Palvelualojen ammattijärjestö PAM:in hallitus päätti tiistaina poliittisista lakoista, joiden piirissä olisi seuraavien viikkojen aikana lähes 50 000 työntekijää. Lakkokohteista ja ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kaksipäiväinen, muun muassa päiväkotien ja koulujen ruokahuollossa näkynyt lakko päättyi tiistaina, mutta liitto aikoo kertoa uusista toimista lähiviikkoina, jos irtisanomislain valmistelu etenee.

Jos sopua ei saavuteta torstaihin mennessä, kolmipäiväiseen lakkoon menee suuri joukko Sähköliiton ja Teollisuusliiton työntekijöitä. Sähköliiton lakko koskee yli 90 yritystä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja erityisaloilla. Teollisuusliiton lakon piirissä on 7 000 työntekijää muun muassa sahoilla.

Yksityissektorin koulutettujen esimiesten ja asiantuntijoiden Ammattiliitto Pron kolmen vuorokauden työnseisaus alkaa torstaina ja päättyy sunnuntaina. Työnseisaus koskee toimihenkilöiden töitä erikseen nimetyissä yrityksissä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla.

Pro on ilmoittanut myös työsaarron it-alalle. Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat 18. marraskuuta saakka kestävän ylityökiellon torstaina.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin jäsenet ovat vuoronvaihtokielossa kunta-alalla ja kaikilla yksityisen sektorin työpaikoilla 4. marraskuuta saakka.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:lla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisissä päiväkodeissa.

Insinööriliitto toteuttaa toistaiseksi ylityökieltoa, vapaa-ajalla matkustamisen kieltoa ja vuoronvaihtokieltoa teknologiateollisuuden ja kemian aloilla.

Vuoronvaihtokielto on voimassa myös muun muassa Toimihenkilöliitto ERTO:ssa yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla 4. marraskuuta saakka sekä Auto- ja kuljetusalan liitossa AKT:ssä ensi sunnuntaihin saakka.

Menossa on myös irtisanomissuojakiistan ulkopuolinen lakko: PAM aloitti keskiviikkona kolme päivää kestävän vartiointialan lakon vauhdittaakseen alan työehtosopimusneuvotteluja.

Asiasanat

Menot