fbpx
Uutiset

Kymmenien tuhansien ihmisten ketju on rakkauskirje naapurille - Valko-Venäjän kansannousu herättää laajasti tunteita naapurimaissa

Sunnuntaina kymmenet tuhannet ihmiset muodostavat Liettuassa ihmisketjun vapaan Valko-Venäjän puolesta. Baltian ketjun vuosipäivänä pidettävä tempaus rinnastaa Valko-Venäjän protestit Baltian itsenäisyysliikkeeseen. Ketju on suututtanut presidentti Lukashenkon, jolle mielenilmaus on uhkakuva.
Mielenosoittajat kantavat viikon alussa Minskissä, Valko-Venäjällä, järjestetyssä protestissa lippua, jossa on opposition presidenttiehdokkaan Svjatlana Tsihanouskajan kuva. Tsihanouskaja oleskelee nyt Liettuassa. Maa on ollut hyvä ystävä Valko-Venäjän oppositiolle. Kuva: epa08608976
Mielenosoittajat kantavat viikon alussa Minskissä, Valko-Venäjällä, järjestetyssä protestissa lippua, jossa on opposition presidenttiehdokkaan Svjatlana Tsihanouskajan kuva. Tsihanouskaja oleskelee nyt Liettuassa. Maa on ollut hyvä ystävä Valko-Venäjän oppositiolle. Kuva: epa08608976

Sunnuntaina kymmenet tuhannet ihmiset muodostavat Liettuassa Vapauden ketjun, joka ulottuu Vilnasta Valko-Venäjän rajalle asti. Jättimäinen mielenilmaus tukee Valko-Venäjän kansanliikettä, joka vaatii rehellisiä vaaleja ja itsevaltaisesti maata johtavan Aljaksandr Lukashenkon eroa.

Tapahtuma jäljittelee Baltian ketjua, vuoden 1989 legendaarista protestia. Se oli parin miljoonan ihmisen ketju, joka yhdisti Viron, Latvian ja Liettuan pääkaupungit.

Baltian ketju oli aikoinaan niin vaikuttava yhtenäisen vastarinnan osoitus, että sen symboliikka resonoi nykyäänkin ympäri maailmaa. Viime vuonna Hongkongin demokratiaa vaativat protestoijat organisoivat Vapauden ketju järjestetään Baltian ketjun vuosipäivänä valtavia ihmisketjuja Baltian ketjun 30-vuotispäivänä.

Vapauden ketjun lisäksi järjestetään pienempiä rinnakkaistapahtumia

Sunnuntain tempauksen mittakaava paljastaa, kuinka laajasti Valko-Venäjän kansannousu herättää tunteita naapurimaissa. Liettualaisten into yllätti tapahtuman järjestäjät ja osallistujia on tulossa myös Latviasta ja Virosta.

Lisäksi mielenilmaus on innoittanut pienempiä rinnakkaistapahtumia, joita järjestetään ainakin Latviassa, Virossa ja Ukrainassa. Myös Liettuan nykyinen ja edellinen presidentti osallistuvat tapahtumaan.

Tempaus järjestetään Baltian ketjun vuosipäivänä, ja se rinnastaa Valko-Venäjän protestit Baltian itsenäisyysliikkeeseen. Rinnastus alleviivaa sitä, että valkovenäläiset elävät tavallaan edelleen Neuvostoliitossa. Kun Baltian maat lähtivät rakentamaan demokratiaa, Valko-Venäjällä orastava kansanvalta kompuroi ja mureni.

Liettua tarjosi opposition presidenttiehdokkaalle turvaa

Vilnasta kohti Minskiä kurottava ihmisketju tekee näkyväksi varsinkin Liettuan ja Valko-Venäjän erityisen suhteen. Liettua on tärkeä ystävä Valko-Venäjän oppositiolle.

Kun opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja joutui jättämään kotimaansa vaalien jälkeen, Liettua tarjosi hänelle uuden turvallisen kodin.

Liettuan ulkoministeri kutsuu Lukashenkoa julkisesti entiseksi presidentiksi ja Liettuan presidentti on esittänyt kriisinvälityssuunniteman Valko-Venäjän rauhoittamiseksi. Sekä valtio että kansalaisyhteiskunta ovat nyt vahvasti Valko-Venäjän asialla.

Lukashenko sanoo puhuneensa ketjusta Putinin kanssa

Uutinen naapurimaiden mielenilmauksesta on kantautunut myös Lukashenkon korviin. Valko-Venäjän itsevaltias yritti kääntää tempauksen jonkin sortin uhkakuvaksi ja paisutteli asiaa valtaviin mittoihin. Lukashenko kauhisteli, että suunnitteilla on ihmisketju Liettuasta Ukrainaan — siis koko Valko-Venäjän halki.

Valkovenäläinen uutistoimisto Belta siteerasi maanantaina Lukashenkon puheita puolustusministeriön kokouksessa.

– Tänä aamuna tuli kiinnostava raportti siitä, että suunnitteilla on ihmisketju Vilnasta Kiovaan. Ohjeistan puolustusministeriötä, sisäministeriötä sekä KGB:ta ja yleistä syyttäjää antamaan asiasta arvion ja estämään tällaiset toimet.

Lukashenko kertoi vakavana, että hän on ottanut asian esiin myös Vladimir Putinin kanssa.

Liettuassa on naurettu makeasti Lukashenkon kauhistuneelle reaktiolle, mutta hermostuneen itsevaltiaan sätkyllä on myös käytännön seurauksia. Valko-Venäjän puolelle oli kaavailtu jonkinlaista ihmisketjua, joka yhdistyisi symbolisesti liettualaisten ketjuun.

Lukashenkon palopuheen jälkeen tämä tuskin on kovin turvallista.

Kirjoittaja on Lännen Median Baltian-avustaja.

Kun Baltian maat lähtivät rakentamaan demokratiaa, Valko-Venäjällä orastava kansanvalta kompuroi ja mureni.

Menot