Uutiset

Kypärä päässä juhannusliikenteeseen

Oikein hirvittää, kun ajattelee, että ensi viikolla pitäisi lähteä juhannuksen viettoon ja solahtaa juhannusruuhkiin. Kauhisteluun on syytäkin, ainakin jos vilkaisee tilastoja ja muistelee aikaisemmilta vuosilta kertyneitä kokemuksia.

Kesä on vaarallista aikaa ajella. Murheellinen muistutus tästä oli viime viikonlopun onnettomuussaldo: 12 kuollutta ja noin 30 loukkaantunutta liikenteessä.

Liikenneturvan tilastojen mukaan touko-elokuun liikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin 149 henkeä ja loukkaantuu 3 350 ihmistä. Tuo 149 ihmistä on paljon. Ja aivan käsittämättömän paljon se on silloin, jos yksikin sattuu olemaan itselle tärkeä ihminen.

Kuulut kesäisten onnettomuustilastojen valossa riskiryhmään, jos olet alle 30-vuotias mies ja autoilet yöaikaan, vieläpä viikonloppuna. Riski kasvaa vain kasvamistaan, jos kaasujalkasi on sallittua raskaampi, turvavyösi irti ja etenkin, jos olet niin piittaamaton, että lähdet rattiin juopuneena.

Kokemattomat kuljettajat, joilla on liian suuret luulot kyvyistään, ovat oma riskiryhmänsä. Toisaalta, niin ovat nekin, jotka eivät enää näe lukea opasteita tai nopeusrajoituksia.

Erityisesti alkukesästä riskiryhmään kuuluvat motoristit, joiden ajotaito on päässyt talven aikana ruosteeseen. Ja jos listaa haluaa jatkaa, voisi sinne lisätä nekin, jotka räpläävät ajamisen ohessa radiota, kaivavat takapenkiltä tavaroita, sytyttävät tupakkaa tai lakkaavat varpaankynsiään.

Aivan oma ryhmänsä ovat kuitenkin autoilijat, jotka yksinkertaisesti kuvittelevat omistavansa ajokaistat ja määräävänsä ajonopeuden. Nämä kuljettajat ovat yksinkertaisesti itsekkäitä, piittaamattomia ja täysin väärässä paikassa lähtiessään liikenteeseen.

Nämä takapuskurissa roikkujat, täysin käsittämättömiä ohituksia tekevät ja ylinopeutta posottavat kuljettajat pitäisi passittaa suoraan Siperiaan pelkkä potkulauta kainalossaan. Mutta ei, siellä ne painavat juhannusruuhkassa muun liikenteen seassa sata lasissa ja pahimmassa tapauksessa lapsi takapenkillä.

Koska muuttaa ei voi kuin omaa käyttäytymistään, lähden juhannusreissuun tänä vuonna hyvissä ajoin, varhain torstai-aamuna.

Teille, jotka lähdette liikenteeseen vasta perjantaina, toivon vilpittömästi onnea. Ja teille, jotka ette pysty löysentämään kaasujalkaanne edes pahimpaan ruuhka-aikaan, toivotan teille pikaista paranemista.

Liikenneturva vetoaa tienkäyttäjiin, että he vähentäisivät kesän riskejä ajamalla rajoitusten mukaan, selvin päin sekä käyttämällä turvavöitä. Ei sen luulisi niin vaikeaa olevan, eihän?

susanna.kinnari@hameensanomat.fi

Nämä takapuskurissa roikkujat, täysin käsittämättömiä ohituksia tekevät ja ylinopeutta posottavat kuljettajat pitäisi passittaa suoraan Siperiaan pelkkä potkulauta kainalossaan.

Päivän lehti

7.8.2020