fbpx
Uutiset

Kyrö kaasuttelee rockinkatkuisille urille

Asia harvinaisen selvä. Heidi Kyrön uuden singlen nimi on Irtiotto ja se on äänitetty samassa studiossa, missä muiden muassa Hanoi Rocks on viime vuosina viihtynyt.

– Olen itse asiassa tehnyt kaksi vuotta aika selkeästi kaikkea muuta kuin iskelmää ja tanssimusiikkia, mutta vasta nyt suuri yleisö alkaa pikku hiljaa tietää, että ai, sä teet rockia! Joo, sitä mä teen, vahvistaa Kyrö.

Rock on kuitenkin vain osa toimenkuvaa. Oman bändin lisäksi Kyrö tekee duo-keikkaa pianistin kanssa, laulaa jazz-ikivihreitä trion kanssa, johtaa 10-miehistä show-comboa sekä esiintyy panssarisoittokuntien solistina. Ammattilaulajan leipä on palasina maailmalla.

– No joo, kyllä. Moni voi huomata olevansa aika suossa, jos vetää samaa linjaa koko ajan. Yhtäkkiä keikat loppuu eikä laulaja ole tullut edes ajatelleeksi, että minusta voisi olla johonkin muuhunkin.

Kyrö on ottanut laulutunteja kymmenen vuoden ajan ja aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Oikein ja puhtaasti laulaminen pidentää työkalun ikää.

Laulullisesti hän nauttii eniten duo- ja soittokuntakeikoista, joiden evergreenit mahdollistavat tunnelmoinnin ja sataprosenttisen keskittymisen.

– Mutta parhaimmat kicksit mä saan rock-keikoista!

Työtä ja leipää

Oli vuosikymmen mikä tahansa, joutuvat laulajat vastaamaan kysymykseen: kuinka vakavasti kilpailujen kautta uransa aloittavat tähtöset pitäisi ottaa. Tangoprinsessa vuosimallia -93 muistelee ajatelleensa asiasta melko samoin 15-vuotiaana kuin nyt, muutamaa vuotta alle kolmekymppisenä.

– Eihän yhdeltä ponnahduslaudalta ponnahda välttämättä yhtään mihinkään. Mun mielestä määrätietoisuus ja oma tahto on suurimmat tekijät siinä, tuleeko jostakin tähti. Enkä tiedä onko se tähteys niin tavoiteltava asia. Kunhan on vakavasti otettava, saa tehdä tätä työtä ja ansaita leipänsä.

Oli vuosikymmen mikä tahansa, joutuvat artistit myös selittelemään tekemiään suunnanmuutoksia, joita vakavikot kutsuvat ilkeämielisesti takinkäännöiksi.

– Juttelin juuri aiheesta samanikäisen naiskollegani kanssa. Hän ehdotti, että pitäisikö meidän perustaa Älkää Lokeroiko Nuoria Artisteja Säätiö. Eihän nuorena voi vielä tietää, mikä se on se oma juttu sitten joskus isona, sanoo Kyrö, ei lainkaan vakavana.

Omiksi jutuikseen hän on tuntenut vuosien varrella kesäteatterit, juontotyöt TV:ssä sekä animaatioleffojen dubbauksen. Nyt houkuttaa eniten musiikki.

– Dubbaushan on äärimmäisen hauskaa työtä ihanien ihmisten kanssa, mutta samaa ääntä ei voi käyttää monessa elokuvassa. Ehkä menee jokunen vuosi ennen kuin Disney soittaa ja kysyy, että suostuisitko, hih, hih.

Bändiin löytyi hämeenlinnalaisverta

Kyrön uuden albumin julkaisua suunnitellaan toukokuulle. Sillä soittavat muun muassa aviomies Kimmo Kopra sekä hämeenlinnalaisista jazz-piireistä tutut Jaska Salminen ja Jussi Liimatainen.

– Kaikki kunnia vanhoille jehuille, jotka soittaa suurin piirtein joka toisella suomalaisella levyllä, mutta varsinkin nyt, kun ollaan uuden edessä, on aika saada uutta tatsia siihen soittamiseenkin.

Kyrö hykertelee tyytyväisyyttä, että bändi operoi pääosin paikallisin voimin. Kymmenisen vuotta sitten Kemistä Hämeenlinnaan muuttanut laulaja pitää tänä päivänä Etelä-Suomen pääkaupunkia sekä asuin- että kotikaupunkinaan.

– Nyt mulla on niin paljon syitä olla täällä, että ilman muuta tämä on mun koti. Mutta en osaa sanoa, olisko musta hirveän hämäläinen tullut. Se imelletty perunalaatikko jouluna ei ole edelleenkään mun juttu, naureskelee Kyrö. (HäSa)

Menot