Uutiset

Kyrsyällä kauhu tiivistyy

Kesäteatteri

Sarjassa tutustutaan Kanta-Hämeen kesäteattereihin ja niiden tekijöihin.

Mitä, onko Teatteribarrikadi lukenut kalenteria väärin? Koulut alkavat ja Suomen kesä tuntuu loppuvan kuin seinään, mutta Teatteribarrikadi vasta aloittelee esityskauttaan Hauhon Hovinkartanon pihalla 12. elokuuta.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Neea Viitamäki nauraa, että ryhmä on aivan oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

-Tätä esitystä ei voi tehdä auringonpaisteessa. Suljetun yhteisön fiilis ei välity päivänvalossa. Kyrsyällä on pimeys, hän sanoo.

Yleisön kannattaa siis kääriytyä lämpimiin huopiin ja varautua vastaanottamaan hiukan tavallisuudesta poikkeava kesäteatteriesitys.

Tekijät puhuvatkin mieluummin ulkoilmateatterista kuin kesäteatterista: kyse ei ole perinteisestä kesäteatterista, mikäli sillä tarkoitetaan kevyttä, nostalgista komediaa.

Neea Viitamäen kirjoittama Kyrsyä on kokeilu. Tekijät haluavat nähdä, voiko kesäteatterissa tehdä kauhunomaista teatteria.

-Tavoittelemme normaalin kesäteatteriyleisön lisäksi myös nuoria aikuisia, ohjaaja sanoo.


Tämähän on ?ihan Kyrsyä!

Teatteribarrikadi on vasta hiljattain perustettu harrastajateatteriryhmä Hämeenlinnan seudulta. Vuosi sitten ryhmä valmisti ensimmäisen esityksensä, vanhusten ja laitoshoidon maailmaan sijoittuvan Ruskaballadin. Se valittiin Seinäjoen harrastajateatterikesän ohjelmistoonkin.

Tämän vuoden näytelmä Kyrsyä oli alun perin Neea Viitamäen opinnäyteteksti Metropolia-ammattikorkeakoulun ohjaajaopintoihin, eikä sitä ollut tarkoitettu näyttämölle.

Mieli muuttui, kun hän näki viime kesänä Hauhon näyttämötaiteen harrastajien esityksen Hovinkartanon pihassa ja ihastui paikkaan.

-Ajattelin heti, että tämähän on ihan Kyrsyä, Viitamäki sanoo.

Kyrsyä on kylä, jossa luonnonmukaista elämäntapaa suosiva yhteisö elää omaa eristäytynyttä elämäänsä. Tarvittavat elementit löytyivät Hovinkartanon pihasta ilman suurempia lavastamisen ongelmia.

-Tässä on puu, pelto, järvi, talo, eikä pikatietä lähimaillakaan, ohjaaja kiittelee.

Näytelmässä tutkitaan kulttuurien kohtaamista, sopeutumista ja sitä, kuka päättää, millaista on hyvä elämä.


Erilaiselle on ?vielä tilaa

Kyrsyän 11 hengen näyttelijäporukassa on mukana Teatteribarrikadin alkuperäistä väkeä sekä puskaradion kautta mukaan haalittuja uusia teatteriharrastajia.

Miikka Anttilalle Kyrsyä on jo kesän toinen harrastajateatterihanke. Edellinen, Hauhon näyttämötaiteen harrastajien Opri päättyi sopivasti ennen Kyrsyän ulkoharjoitusten alkamista.

-Tämä tuntui niin ainutlaatuiselta jutulta, että halusin olla mukana, hän kertoo.

Hänen mielestään Kanta-Hämeessä on ilman muuta tilaa vielä yhdelle uudelle kesäteatterille.

-Tämä on niin erilaista kuin muut. Esityskausikin on sopivasti välissä, kun muut kesäteatterit ovat lopettaneet mutta teattereiden syyskausi ei vielä ole alkanut, hän pohtii. (HäSa)