Uutiset

Kysely: Kolme neljästä kuntapäättäjästä siirtäisi Suomen kokonaan uusiutuvaan energiaan

Suurin osa kuntapäättäjistä katsoo, että valtion tulisi jatkossakin tukea uusiutuvan energian rakentamista, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen teettämä kysely.

Kuntien poliitikoista 70 prosenttia jatkaisi tuulella, biokaasulla ja puuperäisillä polttoaineilla tuotetun energian tukemista valtion varoin. Kyselyn vastaajista 24 prosenttia katsoo, ettei veronmaksajien rahoja pitäisi käyttää näin.

Kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä 75 prosenttia suhtautui erittäin tai jokseenkin myönteisesti siihen, että Suomen tavoitteeksi otettaisiin sataprosenttisesti uusiutuva energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä. Noin joka viides vastaaja suhtautui näin kunnianhimoiseen tavoitteeseen kielteisesti.

EU:n tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä 80–95 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Se edellyttää, että energiantuotannon päästöjä on leikattava vähintään samassa suhteessa.

Vihreiden kuntapäättäjät suhtautuvat uusiutuvan energian lisäämiseen ja tukemiseen kaikkein myönteisimmin ja perussuomalaiset kielteisimmin.

Tuulivoimayhdistyksen kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kuntapäättäjistäkin 53 prosenttia eli enemmistö jatkaisi kuitenkin uusiutuvan energian rakentamista valtion tuella ja vain 41 prosenttia lopettaisi uusiutuvan energian tuet.

Tätä voi pitää yllättävänä, koska perussuomalaiset on nostanut tuulivoiman vastustamisen yhdeksi politiikkansa kärkiteemoista. Toisaalta puolue ei ole kritisoinut esimerkiksi uusiutuvan metsäenergian tukemista.

Perussuomalaisten kenttäväestä 48 prosenttia suhtautuu erittäin tai jokseenkin myönteisesti siihen, että Suomi siirtyisi sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä. Kielteisesti ajatukseen suhtautuu 47 prosenttia perussuomalaisten kuntapäättäjistä.

Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen pitää merkittävänä, että kaikista puolueista löytyy vankka tuki kestävän energiajärjestelmän rakentamiselle.

Hallituksen on määrä kertoa viikon päästä julkistettavassa energia- ja ilmastostrategiassa, miten uusiutuvan energian tavoitteet saavutetaan ja millaisia valtion tukia on luvassa.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen kyselyn toteutti Aula Research. Sähköpostikyselyyn vastasi 944 kunnanvaltuutettua ja lautakuntien jäsentä Manner-Suomen kunnista. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä. LM-HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic