fbpx
Uutiset

Kysely: Työttömyyskassoissa ja Kelassa ei havaintoja aktiivimallin huijausyrityksistä

Kansaneläkelaitos Kela ja työttömyyskassat valvovat Suomessa työttömien aktiivisuusilmoituksia, kun ne päättävät aktiivimallin vaikutuksesta maksamaansa työttömyysetuuteen.

Lännen Media kysyi Kelalta ja 26 työttömyyskassan johtajalta, kuinka aktiivisuusilmoitusten valvonta toteutetaan. Lisäksi kysely lähetettiin 15 TE-toimiston johtajalle. Työttömyyskassoista vastasi 19 ja TE-toimistoista 11. Vastausprosentti oli Kela mukaan lukien 74.

Vastauksista selviää, että Kela ja työttömyyskassat tarkistavat lähes kaikki aktiivisuusilmoitukset. Useimmat kassat pystyvät tarkistamaan joka ikisen ilmoituksen, loputkin lähes kaikki.

Aktiivisuutta valvovat tahot saavat tiedot palkoista ja yritystuloista verottajalta, joten työssäolon todentaminen onnistuu aina. TE-toimistojen koulutuksista tulee selvitys TE-toimistoilta.

Aktiivisuusehto voi täyttyä myös muiden tahojen järjestämillä koulutuksilla. Näissä luotetaan toisinaan työttömän työnhakijan omaan sanaan.

– Lähtökohtana Kelalla on luottamus asiakkaaseen. Osasta aktiivisuustiedoista Kela saa tiedon asiakkaan ilmoituksen lisäksi myös muuta kautta, esimerkiksi TE- toimiston palveluihin osallistumisesta, toteaa Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula kyselyssä.

– Tarkastamme tietoja pistokoeluontoisesti, mutta pystymme tarvittaessa tarkastamaan kaikki aktiivisuusilmoitukset, kertoo puolestaan Paperityöväen työttömyyskassan johtaja Arto Turunen.

Luottamus yhdessäpistokokeiden kanssa osoittaa, että suomalaiset työttömät ovat hyvin rehellisiä aktiivisuusilmoituksissaan.

Yksikään kyselyyn vastanneista tahoista ei ollut huomannut, että aktiivisuusilmoituksissa olisi yritetty huijata.

Enemmänkin kyse on ollut puolin ja toisin epätietoisuudesta, mitä aktiivisuudeksi hyväksytään.

– Tässä asiassa ei ole yritetty mitenkään erityisesti huijata, mutta aktiivisuuden kertyminen on kyllä ollut epäselvä aktiivimallin käyttöönoton aikaan, toteaa Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassan johtaja Antti Vienola.

Menot