Uutiset

Kysy lemmikeistä: Millainen on myyräekinokokki? Kuinka tartunnan voi välttää?

Ihmisiä varoitetaan syömästä ekinokkialueiden metsämarjoja keittämättöminä, vaikka selkeätä näyttöä siitä ei ole, että kukaan olisi saanut tartuntaa marjoista.

Olen menossa kuukaudeksi Viroon koira mukanani. Myyräekinokokista on ollut juttua. Minkälainen on tartuntariski ja kuinka tartuntaa voi välttää?

Myyräekinokokki on loinen, jonka pääisäntiä ovat koiraeläimet ja väli-isäntiä myyrät. Myös ihminen voi vahingossa joutua väli-isännäksi. Tällöin loinen voi pahimmillaan aiheuttaa kasvannaisia etenkin maksaan eikä leikkauksella poistaminen aina onnistu. Jatkuvan lääkityksen avulla loisen aiheuttamia tuhoja voidaan sentään pitää kurissa.

Harvoin ihmisillä

Ihmistartunnat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Euroopan pahimmilla ekinokokkialueilla Sveitsissä sairastuu vuosittain noin yksi ihminen sadastatuhannesta tai miljoonasta – vaikka paikoin kettukannasta 40 % ja koiristakin 10 % voi olla loisen infektoimia. Suomen luonnossa myyräekinokokkia ei ainakaan vielä ole tavattu.

Pidä koiraa silmällä

Koira voi saada loisen sisuksiinsa syömällä loisitun myyrän. Ekinokokin munia voi myös tarttua koiran karvoihin, jos se vaikkapa hieroo itseään toisen koiran tai ketun saastuneisiin ulosteisiin. Tartuntoja välttää pitämällä koiransa kiinni tai vähintään pitämällä sen touhuja silmällä ja puuttumalla edellä mainittuihin harrastuksiin. Tartunnan saanut koira ei oirehdi mitenkään. Loinen elää sen ohutsuolessa ja tuottaa munia, jotka taas päätyvät koiran ulosteisiin. Munia voi jäädä koiran peräpään karvoihin, kulkeutua muuallekin ja siten vahingossa osua ihmisen käsiin – josta ne huonolla tuurilla saadaan suuhun.

Lähde vaikea osoittaa

Ihmisiä varoitetaan syömästä ekinokkialueiden metsämarjoja keittämättöminä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole selkeätä näyttöä siitä, että kukaan olisi saanut tartuntaa marjoista. Ajatushan on se, että ekinokin munia kulkeutuisi esimerkiksi ketun karvoista tai ulosteista marjojen pintaan. Koska sairauden puhkeamiseen voi mennä 10–15 vuotta, on tietysti vaikea osoittaa, mistä loinen on saatu. Ehkäpä marjojen syömisessä kyse on enemmänkin teoreettisesta mahdollisuudesta. Meitä ihmisiä luonnon uhat vain helposti huolestuttavat enemmän kuin arkiseen elämänmenoon, kuten vaikkapa maantieliikenteeseen, liittyvät riskit.

Lääkitys ennen paluuta

Joka tapauksessa jo ennen paluuta Suomeen ja vielä sen jälkeen koiralle annetaan ekinokkilääkitys. Tämä on suorastaan pakollista: Suomen rajalla vaaditaan eläinlääkärin todistus, että koira on ajoissa saanut ekinokkilääkityksen. Ekinokista ja lemmikkien tuontimääräyksistä saa ajankohtaista tietoa Ruokavirastosta (ruokavirasto.fi).

Juttua korjattu 10.12.2020 kello 10.28 ja poistettu jutun lopusta vanha tieto Evirasta, jota ei enää ole.

Menot