Uutiset

Kysymyksiä eläkkeistä

Luin kristillisdemokraattien vaaliohjelman tiivistetyn version ja huomioni kiinnittyi aikaisempaan verrattuna jotenkin pyöristyneisiin kannanottoihin eläkekysymyksissä.

Viimeinen isompi taisto eläkkeistä käytiin 17.6.2004, jolloin eduskunta äänesti taitetun indeksin ja puoliväli-indeksin kesken.

Taitettu indeksi voitti hallituksen voimilla. Se on perua linjalla Viinanen-Niinistö tehdyistä eläkkeiden leikkauksista. Tämä ns. leipäindeksi otettiin käyttöön 1996 ja johtaa vähitellen eläkkeen täystuhoon.

Jos eläkepalkasta laskettu eläke oli 60 vuotta täyttäneellä viime vuonna 60 %, on se tänä vuonna enää 58,43 %. Kymmenen vuoden kuluttua 45 %. Ja 8-kymppisenä enää noin 30% palkkaindeksillä korjatusta eläkepalkasta.

Olemme silloin säälittäviä rahattomia vanhuksia, joiden pitäisi ostaa terveyspalvelut omasta pussista, kun yhteiskunnan huolenpito on sekin leikattu. Tänään töissä olevien kannattaa tämä huomioida, varsinkin jos on pitkäikäistä sorttia.

Vuonna 2004 käydyssä äänestyksessä koko KD:n ryhmä oli puoliväli-indeksin kannalla, joka olisi parantanut tilannetta oleellisesti. Onko KD-näkemys nykyään sama?

Erityisesti ihmetytti SDP:n nuiva suhtautuminen silloin, vain E. Lahtela halusi pitää eläkkeet ostovoimaisina. Kuinka Satu Taiveaho näkee tilanteen nyt , kun maaliskuussa äänestäjät antavat arvionsa neljän vuoden toiminnasta?

SDP:llä on ollut tilaisuutensa, mutta kenen hyvinvoinnista on huolta kannettu?

Eläkeläisten suuri ryhmä odottaa kaikilta ehdokkailta linjauksia. Nyt on ääniä tarjolla niille, jotka eivät ole tekemässä eläkeläisköyhälistöä. Vanhat näytöt toki muistetaan.

Pitkämuistinen .

Riihimäki

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic