Uutiset

Kysymyksiä työvoimahallinnolle ja tulevalle työministerille

Pitkäaikaistyöttömät ovat yhä pahemmin syrjitty ryhmä hyvinvointiyhteiskunnassamme! Ovatko työmarkkinatuelta (esim. asuinkumppanin tulojen vuoksi pudonneet) syrjityt, työttömät, työkykyiset ja -haluiset työnhakijat samassa asemassa kuin työmarkkinatukea saavat työhallinnon palvelujen suhteen?

Kokemuksen mukaan työhallinnon henkilökunnassa on selvää palveluhaluttomuutta näiden vaikeimmassa asemassa olevien suhteen ainakin Hämeenlinnassa.

Motivoiko työhallinnon palvelupisteiden työntekijöitä vain työttömän saama raha eikä hänen hädänalainen tilanteensa?

Miksi kaikelta taloudelliselta tuelta syrjityt työkykyiset työttömät eivät kuulu velvoitetyöllistettäviin? Ovatko työmarkkinatuelta syrjityt (yleensä naiset) työttömät työnhakijat työmarkkinatuella olevien listoilla tilastoissa, vai onko tällä täydellisellä syrjäyttämisellä (tarveharkinta) kaunistettu tilastoja?

Paljonko Suomessa on pitkäaikaistyöttömiä, joilta on tarveharkinnan perusteella poistettu oikeus työmarkkinatukeen? Miksi nämä kaikkein syrjityimmät eivät ole tehokkaampien työllistämistoimien kohteena?

Mitä olette tehnyt tai tekemässä tarveharkinnalla rangaistujen, lähinnä keski-ikäisten pitkäaikaistyöttömien naisten syrjinnän lopettamiseksi sen jälkeen, kun yli 55-vuotiaat vapautettiin tästä epäoikeudenmukaisuudesta?

Mitä mieltä olette tarveharkinnan poistamisesta ja työttömien oikeudesta tasa-arvoon ja vähäiseen omaan toimeentuloon? Huhuja on kuulunut tarveharkinnan laajentamisesta!

Mitä on tekeillä työhallinnon palvelujen tehostamiseksi pitkäaikaistyöttömien työllistymiseksi? Uudenlaisia palvelupisteitä perustetaan, kun vanhat eivät toimi! Miksei vanhoja tehottomia työhallinnon suojatyöpaikkoja lakkauteta?

Miksi työhallinnon työntekijät eivät ota todesta pitkäaikaistyötöntä, vaan heillä tuntuu olevan sama epäluulo kuin työnantajilla pitkäaikaistyöttömyyden tahran merkitsemää kohtaan? Miksei uskota, että tämä tahra estää työpaikan saannin?

Vaikka työtöntä kuinka trimmataan, stailataan ja vikoja tikulla kaivetaan, se ei auta, vaan tarvitaan konkreettisia työllistämistoimenpiteitä! Muun muassa naapurikuntiin verrattuna Hämeenlinna on takapajula pitkäaikaistyöttömien tukemisessa, vaikka työhallinnon johtohenkilöitä on luottamuselimissä, miksi näin?

Mitä siis aiotte tehdä tämän häpeätahran poistamiseksi hyvinvointiyhteiskuntamme silotelluilta kasvoilta?

Hätähuuto Hämeenlinnasta

Päivän lehti

26.5.2020