Uutiset

Kyykyttäjistä konsultteja

Voimakkaat kannatus- ja kannustuspuheet lähiruuasta ovat ottamassa kukonaskelen kohti toteutumistaan. Syksyllä muuttuva elintarvikelaki kiskoo syömähampaat kaikkein ärhäkimmiltä terveystarkastajilta ja kiivailta kunnanhygieenikoilta.

Jokaisella, joka vähänkin on ollut tekemisissä elintarvikkeiden valmistuksen ja niiden kaupan kanssa, on kerrottavanaan toinen toistaan hurjempia tarinoita tarkastajien ja yrittäjien arkisesta yhteiselosta.

Hämeenlinnassakin muistetaan tapaus, kun muuan kiivastunut leipuri nakkasi lujalla niskapers-otteella terveystarkastajan pihalle leipomostaan.

Unohtunut ei ole sekään, että aikoinaan viranomaiset kielsivät kauppatorilla lähes kaikkien elintarvikkeiden kaupan. Tuolloin hävisivät muun muassa kotivoi ja juustot, kananmunat, irtoleivät ja tuore kala. Tori ei ole siitä oikein vieläkään toipunut. Se on muutamia markkinapäiviä lukuun ottamatta kovin hiljainen.

Moni maidontuottaja lykkäsi lehmänsä korkealaitaiseen, kun mielivaltaa hipovat hygieniamääräykset edellyttivät kalliita investointeja navetoiden maitohuoneisiin. Tuolloin maidonkeräilyssä siirryttiin tonkista jäähdytettyihin tilasäiliöihin.

Ne olivat virkaintoisten ja vallantäyteisten pikkuvirkamiesten korkeita hetkiä. Yhteistä hyväähän he tietysti uskoivat ajavansa, mutta sen olisi voinut tehdä hienovaraisemminkin, ei kyykyttämällä ja kiusaamalla asiakasta.

Syyskuun alussa pieniltä elintarvikkeiden valmistajayrityksiltä poistuu toimintansa ennakkohyväksyntä, riittää, kun yrittäjäksi ryhtymisestä tehdään ilmoitus. Tämä tietää tarkastushenkilöstön tehtävämuutosta tarkastajasta konsultiksi.

Kynnys pienimuotoiseen tuotantoon ja myyntiin todella laskee ja juuri tämä avaa lähiruualle pääsyä markkinoille.

Ennen vanhaan yksi tai useampi maatilan teräväpäisimmistä lapsista lähetettiin opiskelemaan. Rahat tähän hankittiin maidon myynnillä lehmättömille naapureille ja kesämökkiläisille, varsinainen meijeritili hupeni tilan pyörittämiseen.

Myöhemmin tinkimaidon vähäinenkin kauppa edellytti asianmukaista ja tarkastettua elintarvikehuoneistoa ja kauppa hyytyi.

Syyskuussa kaikki on toisin. Tilalta saa myydä suoraan asiakkaan maitohinkkiin tuoretta, vastalypsettyä ja käsittelemätöntä maitoa eikä siihen tarvita erityistä huonetta.

Suomi on sittenkin hyvää vauhtia eurooppalaistumassa. Järjenvastaisista turhista määräyksistä ja erityisesti niiden tiukkapipoisesta äärimmilleen vedetyistä tulkinnoista taidetaan sittenkin päästä lopulta eroon.

Vanhan liiton valvontaviranomaiset elävät henkisestä raskaita aikoja, ankara naamapyykki on vääjäämättä edessä.

Yleensä asioista perillä olevat lähteet tietävät uudistusten johtuvan kalakukosta. Kun EU-komissio ei millään osannut päättää, käsitelläänkö sitä siipikarjan vai kalan käsittelykriteerit täyttävissä tiloissa ja myydäänkö sitä lintuna vai kalana, päätettiin tiukkoja elämälle ja etenkin savolaisuudelle vieraista rajoituksista tyystin luopua.