Uutiset

Kyynärsauvat jäävät toisinaan omille teilleen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin apuvälineiden lainaus- ja palautusjärjestelmässä on puutteita. Apuvälineitä lainaavissa terveyskeskuksissa sekä Hämeenlinnan ja Riihimäen yksiköissä ei ole tarkkaa tietoa siitä, missä asiakkaille lainattavat välineet kulloinkin sijaitsevat.

Suurin ongelma ovat apuvälineasiantuntija Eija Korpimaan mukaan kyynärsauvat, joiden liikkeitä ei aina kirjata tietokonejärjestelmään.

Mikäli apuvälineitä ei ole palautettu määräaikaan mennessä tai lainaan haettu jatkoaikaa, lähtee asiakkaalle muistutus. Kuntohoitaja Kristiina Suikio Hämeenlinnan terveyskeskuksesta laskeskelee, että muistutuksia lähetetään kuukaudessa kolmisenkymmentä kappaletta.

Monesti palauttamatta jättäminen johtuu inhimillisestä unohduksesta. Toisinaan potilas ei vain kerta kaikkiaan jaksa vaivata päätään palautusasialla. Silloin seuraukset ovat kovemmat.

-Jos palautuskehotuksetkaan eivät auta, joutuu asiakas maksamaan apuvälineen hinnan, toteaa Suikio.

Hattulalaista vammaisyhdistysaktiivia Leo Roivaista harmittaa, etteivät kaikki apuvälineitä tarvitsevat edes osaa vaatia niitä vammaispalvelulain nojalla itselleen.

Roivaisen mielestä apuvälineiden lainauksesta pitäisi tiedottaa entistä enemmän. Esimerkiksi omaisen poismenon jälkeen omaisilla ei aina ole edes käsitystä, minne apuvälineet pitäisi palauttaa.

-Jos käyttämistä valvottaisiin säännöllisesti, apuvälineet saataisiin paremmin niitä tarvitsevien käyttöön. (HäSa)

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic