fbpx
Uutiset

Video: Laajasta alaikäisten hyväksikäytöstä epäilty "Eno" peitti kasvonsa oikeudessa ja elehti käsillään

Syyttäjä vaatii helsinkiläismiehelle ja tämän epäillylle rikoskumppanille rangaistusta useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Juttukokonaisuudessa on yhteensä peräti 35 rikosnimikettä.
Epäilty elehti käsillään oikeudenkäynnin alussa, kun tiedotusvälineet kuvasivat häntä. Kuva: Joel Maisalmi
Epäilty elehti käsillään oikeudenkäynnin alussa, kun tiedotusvälineet kuvasivat häntä. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut poikkeuksellisen laajan lasten hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn.

Syyttäjä vaatii 64-vuotiaalle, lempinimellä “Eno” tunnetulle miehelle ja toiselle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta yhteensä 35 rikoksesta. “Enon” lisäksi epäiltynä oleva toinen mies on epäiltynä vain osasta rikoksia. Rikoskumppaniksi epäilty ei ollut paikalla ainakaan oikeudenkäynnin alussa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Teot kohdistuivat 19 uhriin, jotka yhtä lukuun ottamatta olivat tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Yksi uhreista oli tekoaikaan 18-vuotias.

Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

Pääepäilty oli kasvot peitettyinä sen aikaa, jonka media sai kuvata oikeudenkäynnin aluksi. Hän elehti käsillään kuvauksen ajan.

Syytteenä törkeät raiskaukset

Syyttäjä vaatii epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely. Kaikki 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat asianomistajat kuullaan henkilökohtaisesti.

Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet kaikki rikokset.

Syyttäjä ja uhrit ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja uhrien henkilöllisyyden salaamista. Oikeus suostui pyyntöön. Seksuaalirikosten käsittely tapahtuu lähes aina suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Kuvaaminen ei vaikuttanut häiritsevän pääepäiltyä, joka teki käsillään erilaisia merkkejä kuvaamisen aikana. Seksuaalirikosvyyhdistä on epäiltynä myös toinen henkilö, joka ei kuitenkaan ollut paikalla ainakaan oikeudenkäynnin alussa. Kuva: Joel Maisalmi

Kutsui itseään “Enoksi”

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee 64-vuotiasta helsinkiläismiestä useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi kesällä, että mahdollisia uhreja voisi löytyä vielä lisää. Näiden löytämiseksi poliisi poikkeuksellisesti julkaisi epäillyn miehen kuvan ja toivoi, että kaikki asiasta tietävät ottaisivat yhteyttä poliisiin.

Nyt käsiteltävässä juttukokonaisuudessa uhreja on yhteensä 19, eli seitsemän enemmän kuin heinäkuussa.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo kaikkien epäiltyjen hyväksikäyttöjen tapahtuneen jutun päätekijän eli “Enon” kotona Helsingin Laajasalossa.

Miehen epäillään houkutelleen alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla.

Nuoret kutsuivat miestä nimellä “Eno”. Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään “Eno”-nimeä.

Käsittely jatkuu marraskuun loppuun

Ensimmäinen epäillyistä hyväksikäyttörikoksista alkoi vuonna 2006 ja kesti kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen rikokset ovat jatkuneet aina siihen saakka, että poliisi otti miehen kiinni.

“Eno” on tällä hetkellä vangittuna.

Sosiaalisen median profiileissaan mies kertoo työskennelleensä Ranskassa. Mediatietojen mukaan hän on kotoisin Marokosta ja muuttanut Suomeen parikymmentä vuotta sitten. Epäillyllä on oikeudenkäynnissä apunaan ranskan kielen tulkki.

Helsingin käräjäoikeus on varannut hyväksikäyttövyyhdin käsittelylle yhteensä 18 istuntopäivää. Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus loppua marraskuun lopussa.

Käräjäoikeus ilmoittaa myöhemmin, milloin se antaa asiasta ratkaisunsa.

Menot