fbpx
Uutiset

Laajimman Oulun seksuaalirikoskokonaisuuden oikeuskäsittely aloitettiin – Oikeus päätyi laajimpaan mahdolliseen salassapitoon

Syytetty oli pukeutunut oikeussalissa pipoon, jossa luki ”#huipputyyppi”. Kuvaamisen ajan syytetty peitti kasvonsa huivilla.
Oulun käräjäoikeudessa on ryhdytty ruotimaan laajinta Oulussa viime vuonna paljastunutta seksuaalirikoskokonaisuutta. Kuva: Teija Soini
Oulun käräjäoikeudessa on ryhdytty ruotimaan laajinta Oulussa viime vuonna paljastunutta seksuaalirikoskokonaisuutta. Kuva: Teija Soini

Oulun käräjäoikeudessa on ryhdytty ruotimaan laajinta Oulussa viime vuonna paljastunutta seksuaalirikoskokonaisuutta.

Siinä on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joiden poliisi on epäillyt käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen yhtä alakouluikäistä tyttöä yksityisasunnoissa Oulussa. Hänen on epäilty joutuneen olemaan hyväksikäytön uhrina kaikkiaan lähes 1,5 vuoden ajan vuodesta 2017 lähtien.

Tiistaina käräjäoikeudessa käsittelyyn otetussa rikoskokonaisuudessa on kaikkiaan kahdeksan juttua eli jokaisen syytteitä saaneen miehen teot käsitellään oikeudessa omana juttunaan.

Ensimmäisenä ruoditaan vuonna 1998 syntyneen miehen saamia syytteitä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden kokoonpanossa on kaksi tuomaria ja kaksi lautamiestä. Myös syyttäjiä on kaksi.

”Tulee esille erityisen arkaluontoisia tietoja”

Asianomistajien avustajana toimiva asianajaja Jani Vuoti vaati oikeudelta käsittelyn aluksi laajinta mahdollista salassapitoratkaisua.

Hän halusi, että kaikki oikeudenkäyntiasiakirjat määrätään pidettäväksi salassa. Lisäksi Vuoti vaati, että asian suullinen käsittely pidetään ilman yleisöä ja asianomistajien henkilöllisyys sekä tuomio määrätään kokonaisuudessaan salaiseksi 60 vuoden ajaksi.

-Käsiteltävänä on seksuaalirikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluontoisia tietoja asiaomistajan yksityiselämästä ja terveydentilasta, hän perusteli vaatimustaan.

Kun asianomistajana eli uhrina on alle 15-vuotias, puhevaltaa hänen puolestaan käyttävät hänen huoltajansa. Hekin ovat oikeudessa asianomistajia.

Syytetty ei vastustanut Vuotin vaatimuksia.
Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää puolestaan vaati, että oikeus laatii ratkaisustaan julkisen selosteen, jos se määrää ratkaisunsa kokonaan salaiseksi vaaditulla tavalla.

-Lähtökohta olisi, että ensin mietitään, pystytäänkö tuomio rakentamaan niin, että vain asianomistajan henkilöllisyys salataan ja muutoin se olisi julkinen, hän muistutti tuomioistuinta.

Käräjäoikeus päätti määrätä oikeudenkäyntiasiakirjat salassapidettäväksi. Lisäksi se määräsi kaikkien asiaomistajien henkilöllisyyden niin ikään salassapidettäväksi ja päätti, että suullinen käsittely toimitetaan kokonaan ilman yleisöä.

Tuomion julkisuuteen käräjäoikeus ottaa kantaa vasta aikanaan annettavissa tuomioissaan.

Pipo päässä salissa

Käräjäoikeus myönsi oikeussaliin saapuneille useiden tiedotusvälineiden edustajille parin minuutin kuvausluvan ennen kuin se ryhtyi käymään läpi salassapitovaatimuksia.

Kuvaamisen ajaksi syytettynä oleva mies peitti kasvonsa huivilla. Hänellä oli päässään pipo, jossa luki ”#huipputyyppi”. Ulkomaalaistaustaista miestä varten oikeudessa on darin kielen tulkki, joka istuu hänen vieressään kääntäen puhetta.

Kokonaisuuden käsittelylle on varattu aikaa kolme päivää. Perjantaina siirrytään käsittelemään seuraavan miehen saamia syytteitä. Tavoitteena on, että viimeinenkin kahdeksasta jutusta olisi saatu käsiteltyä heinäkuun alkupäiviin mennessä.

Oulun käräjäoikeudessa on käsitelty kevään aikana muutamia muita Oulussa viime vuonna paljastuneita lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Joitakin tuomioitakin on jo jaettu. Poliisi on luonnehtinut tiistaina oikeuskäsittelyyn otettua kokonaisuutta vyyhden laajimmaksi.

Syyttäjä: Kaikki syytetyt eivät tunteneet toisiaan

Toisena syyttäjänä toimiva Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kokenut kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää on ajanut toistuvasti lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia oikeudessa.

-Tapahtumakulkuna tämän tyyppinen tilanne ei ole poikkeuksellinen siinä lajissa, jossa lähdetään netin kautta tutustumaan ja asiat lähtevät etenemään, hän kommentoi yleisellä tasolla oikeudenkäynnin tauon aikana.

Mäenpään mukaan Suomessa paljastuvien lapsen seksuaalisten hyväksikäyttötapausten joukossa voi olla esimerkiksi juttuja, joissa yhdellä epäillyllä on 10–15 asianomistajaa eli uhria. Lisäksi on juttuja, joissa useat epäillyt käyttävät hyväkseen yhtä samaa uhria.

-Kyllä niitä on. Mutta kuten KRP (Keskusrikospoliisi) on aiemmin sanonut, Suomessa ei ole vieläkään havahduttu nettitodellisuuteen. Siellä tutustutaan äkkiä ja sidosryhmiä syntyy nopeasti.

Mäenpään mukaan tiistaina alkaneen rikoskokonaisuuden kahdeksan syytetyn vyyhdessä jutuille yhteistä on vain asianomistaja eli sama hyväksikäytetyksi joutunut uhri.

-Kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan.

Oulun käräjäoikeus aikoo antaa kullekin syytetylle oman tuomionsa eli kaikkiaan se tulee antamaan kokonaisuudesta kahdeksan tuomiota. Niiden antoajankohta selviää myöhemmin.

Juttua täydennetty 23.4. klo 11.48. muun muassa syyttäjän kommenteilla.

Menot