Uutiset

Lääkäri ei ole todistusautomaatti

Oloa kurjistanut flunssa ajoi Hämeen Linjalla kuljettajana työskentelevän Joonas Kakon maanantaina työterveyshoitaja Anu Marttisen vastaanotolle Linnan Klinikalle.

Työnantajan ohje on, että poissaolotodistus haetaan ensisijaisesti työnantajan maksamasta työterveyshuollosta.

Marttisen mukaan flunssapotilas on varsin tyypillinen asiakas työterveyshoitajan huoneessa. Pääsääntö on, että sairaslomaa hakevan odotetaan poikkeavan hoitajan pakeilla.

Maalaisjärjen käyttö ei kuitenkaan kielletty, ja esimerkiksi ärhäkän vatsataudin iskiessä potilaan kanssa voidaan sopia, että tämä tulee näyttäytymään ensimmäisen oksennuspäivän jälkeen.

Johtava työterveyshoitaja Tuula Heinonen kertoo, että Linnan Klinikan työterveyden asiakasyrityksistä valtaosa hyväksyy työterveyshoitajan kirjoittaman sairaustodistuksen. Joukossa on kuitenkin muutamia, joille kelpaa ainoastaan lääkärin kirjoittama paperi.

Työnantajien tavoissa eroja

Johtava työterveyslääkäri Virva Antikainen kertoo, että Työsykkeen asiakkaista tiukimmat vaativat työntekijöiltä hoitajan kirjoittaman lapun jo ensimmäisestä päivästä. Keskiarvo on kolme päivää.

-On nykyaikana aikamoista resurssien tuhlaamista, jos tilan toteamiseen vaaditaan niinkin koulutettu henkilö kuin lääkäri ilman, että on lääkärin hoidon tarvetta, Antikainen sanoo.

Höveleimmät antavat työntekijän sairastaa jopa yhdeksän päivää ennen kuin käyntiä lääkärillä vaaditaan.

-Tässä riskinä on se, että joukossa saattaa olla todella sairaita, jotka tarvitsisivat hoitoa, Antikainen sanoo.

Huoli siitä, että käytäntö lisäisi töistä lintsaamista, on Antikaisen kuuleman mukaan pääosin turha. Joillain aloilla sairauspoissaolojen määrä on jopa kääntynyt hienoiseen laskuun linjan höllennyttyä.

Olennaista onkin, että työnantaja luottaa työntekijäänsä. Paljon poissa töistä olevat on mahdollista sulkea joustavan käytännön ulkopuolelle ja vaatia heiltä herkemmin poissaolotodistuksia.

Paljon vaivaa lintsareiden takia

Lääkäriliiton arvion mukaan noin 200 lääkärin työpanos menee vuosittain turhien lausuntojen ja todistusten, kuten lyhytaikaisten sairauspoissaolojen, kirjoittamiseen.

Vaatimus lääkäreiden kirjoittamista sairauslomatodistuksista kuormittaa etenkin perusterveydenhuoltoa, sillä osa työnantajista ei kustanna työntekijöilleen kuin lain edellyttämän ennaltaehkäisevän työterveyshuollon.

Kun sairaus iskee, saatetaan työntekijältä vaatia hoitajan tai lääkärin kirjoittamaa todistusta. Tällöin suuntana on oma terveysasema.

-Työnantajat ovat usein ilmoittaneet syyksi se, että heillä saattaa olla listoillaan muutama sellainen henkilö, jotka ovat paljon pois. Työnantajat haluavat tehdä sairasloman hakemisen heidän kannaltaan mahdollisimman vaikeaksi. Siinä kuitenkin kärsivät kaikki, avoterveydenhuollon ylilääkäri Virpi Kröger sanoo.

Aikaisemmin Hämeenlinnan terveysasemilla noudatettiin linjaa, jonka mukaan lääkärille ei saanut aikaa, jollei hoidon tarvetta ollut. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus kuitenkin muutti systeemiä muutama vuosi sitten

Ohjeistuksessa jätetään työantajalle takaportti, jonka perusteella lääkärin kirjoittama paperi voidaan vaatia.

-Olisihan se aika reilua, että jos työantaja todistusta vaatii, hän sen myös kustantaisi. (HäSa)

Mainos