Uutiset

Lääkärien kirjoittamissa sairauslomissa isoja eroja Suomessa

Suomessa lääkäreiden kirjoittamat sairauslomien pituudet eivät perustu minkäänlaiseen ohjeistukseen. Lääkärit voivat kirjoittaa samoilla oireilla ja samoista sairauksista kärsiville hyvin eripituisia sairauslomia, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Väitöstutkimuksessa lääkäreille lähetettiin kuvitteellisia potilastapauksia. Lääkäreitä pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon sairauslomaa kullekin potilaalle tulisi kirjoittaa. Yleislääkäreille, työterveyslääkäreille ja kirurgeille lähetettiin 19 erilaista potilastapausta, hammaslääkäreille 16.

– Kun nämä potilastapaukset laskettiin yhteen, koko potilasmäärällä sairauslomien pituudet vaihtelivat lääkäristä riippuen jopa 4–8-kertaisesti, sanoo lääketieteen lisensiaatti Anni Kankaanpää.

Kankaanpää ehdottaa väitöskirjassaan, että Suomessa pitäisi pohtia Ruotsin mallia sairausloman pituuksien ohjeistuksesta. Kankaanpää sanoo, että Ruotsissa otettiin vuonna 2007 käyttöön ohjeistus, jossa määritellään, kuinka paljon mistäkin sairaudesta tulisi kirjoittaa sairauslomaa.

– Jos Ruotsissa kirjoittaa eri määrän sairauslomaa kuin ohjeistuksessa on suositeltu, lääkäri joutuu käsittääkseni perustelemaan päätöksensä.

– Suomessa sairauslomat eivät perustu ohjeisiin. Opiskellessani lääkäriksi muutama vuosi sitten, sairausloman kirjoittamisesta opetettiin lähinnä vain lomakkeen täyttäminen. Ei keskitytty lainkaan siihen, kuinka paljon sairauslomaa mihinkin sairauteen tulisi kirjoittaa.

Kankaanpää sanoo, että tilastojen mukaan sairauspäivärahapäivien määrä laski Ruotsissa huomattavasti uudistuksen jälkeen.

– Monet lääkärit kyllä tiedostavat hyvin yhteiskunnalle sairauslomista aiheutuvat kustannukset Suomessakin. Mutta kyllähän se on tasapainottelua, kun samalla ajetaan potilaan asiaa ja yritetään säästää yhteiskunnan rahoja.

Kankaanpään mukaan selkeät ohjeistukset helpottaisivat etenkin nuoria lääkäreitä uransa alkuvaiheessa.

– Sitten, kun kokemusta on kertynyt enemmän, omat näkemykset alkavat olla vahvempia, eikä siinä vaiheessa välttämättä tarvitse enää niin paljon tukea päätöksilleen.

– Hoitoihinkin on olemassa ohjeistuksia, joten miksei sairauslomien pituuksiinkin.

Kankaanpään väitöstutkimus Sairausloman kirjoituskäytännöt Suomessa tarkistetaan perjantaina 21. marraskuuta Turun yliopistossa. Suomessa ei ole aiemmin tutkittu sairauslomien kirjoituskäytäntöjä. (LM-HäSa)

Asiasanat