Uutiset

Lääkärikoptereista saatava ratkaisu

Hämeenlinna 2.7.2006

Lääkärihelikopteritoimintaa pyörittävän Medi-Helin ry:n ympärillä käy jatkuva kuhina. Siirrot ovat niin nopeita, että niiden perässä on vaikea pysyä. Yksi perusasia on kuitenkin kristallinkirkas: Medi-Helillä on jatkuva rahapula.

Juuri ennen juhannusta Medi-Helin toiminta oli hyytymässä niin perusteellisesti, että lennot olivat loppumassa kokonaan. Apuun riensi valtiovalta. Sisäministeriö lupasi lentojen jatkamiseksi väliaikaista rahoitusta aina syyskuun loppuun asti.

Seuraavaksi julkaistiin uutinen, joka kertoi valtioneuvoston raha-asianvaliokunnan sulkeneen avautumassa olleen rahahanan. Medi-Helin arvion mukaan lennot eivät ”todennäköisesti keskeydy”, koska yhteiskunnan rahaa on kaikesta huolimatta tulossa.

Valtioneuvoston edelleen voimassa olevan päätöksen mukaan Medi-Helin on kilpailutettava uudelleen helikopterilennot. Yhdistyksen toimintaa puidaan parhaillaan markkinatuomioistuimessa.

Medi-Helin toiminta ajautui vaakalaudalle jo helmikuussa, kun Raha-automaattiyhdistys RAY lopetti pelastuslentojen rahoittamisen.

Medi-Helin toiminta on kriisissä. On päivänselvää, että sen toiminnassa rahan hankkiminen vie aivan liikaa voimavaroja. Kaikenlaiset koukerot myös ymmärrettävästi karkottavat lahjoittajia tukemasta lääkäri- ja pelastushelikopteritoimintaa.

Julkisuuteen Medi-Heli antaa tietysti sen vaikutelman, että raha-asiat ovat hoidettavissa mallilleen. Kuvaa murentaa kuitenkin se karu tosiasia, että lennot ovat keskeytyneet juuri rahoitusvaikeuksien takia.

Kopteritoiminnassa pelataan melkoista mediapeliä. Monissa lehtijutuissa on väitetty löysin perustein, että jonkun ihmisen henki on ollut yksin lääkärikopterin varassa. Todisteeksi on riittänyt sairastuneen lausunto siitä, että hänen henkensä pelasti ilmateitse saapunut apu.

Koko totuus voi olla ainakin hieman toisenlainen. Kuinka monessa tapauksessa apu olisi tullut ajoissa myös ambulanssilla?

Monet lääkäritkin arvostelevat lääkärikoptereita, vaikka kukaan heistä ei halua omalla nimellään ruotia julkisen hyväksynnän saanutta toimintaa. Lääkärit pelkäävät ymmärrettävästi leimautuvansa ”hyvän asian” vastustajiksi.

Lääkärikopteritoiminta lähti käyntiin yksityisten ihmisten sysäyksestä. Tarkoitus oli alun perin pitää kopterit ilmassa lahjoitusvaroilla, mikä idea on kuitenkin vesittymässä. Sanalla sanoen toiminta on kaatumassa yhteiskunnan syliin.

Yhteiskunnan järjestämässä terveydenhuollossa on keskeistä asioiden paneminen tärkeysjärjestykseen: rahaa on kanavoitava sinne, missä siitä on potilaille eniten hyötyä. Ennen kuin kopterit otetaan osaksi yhteiskunnan pelastuspalvelujärjestelmää on tarpeellista tutkia, missä laajuudessa toimintaa on paikallaan jatkaa. Ilmeisesti saaristossa ja haja-asutusalueilla, kenties ei lainkaan ruuhka-Suomessa.

Sanalla sanoen toiminta on kaatumassa yhteiskunnan syliin.

Päivän lehti

9.7.2020