Uutiset

Lääkärin määräyksestä yksi pulma joka perjantai

Ajastin-sivu julkaisee kesän ajan Perjantain pulma -nimistä aivojumppapalstaa joka perjantai. Mieli ja mies sen takana on tamperelainen kirjoittaja Markku Paretskoi.

Perjantain pulmassa on paljon tuttua.

-Nämä ovat vanhoja, kunnon pulmia. Kenellä kala koukussa? Etsi reitti sokkelon lävitse. Lehdissä on maailman sivu pyörinyt tämä älyrassijuttu, sanoo Paretskoi.

Tutunoloista on myös kuvitus, vaikkei aivan nykypäivästä.

-Kuvituksesta vastaavat amerikkalaiset piirtäjät, jotka ovat kuolleet 50-70vuotta sitten. Kuten piirrostyylistä ja -miljööstä huomaa, kuvitus on lähinnä 1920- ja -30-lukujen mainoskuvaa, jota kaivelen clip art -kuvakirjoista ja -cd-romppukokoelmista.

Mutta sitten elementeissä siirrytäänkin jo tuoreille urille. Perjantain pulmassa pilapiirros kääntyy ajankohtaiseksi, ja kokonaisuutta tukee minipakina tai vitsi.

-Meikäläiselle on askartelua ja ympäristöoppia pystyä sommittelemaan nämä kamat muutamaan neliösenttimetriin semmoiseen asentoon, että ne avautuvat lukijalle, ja ovat jopa jossakin määrin kiinnostavia ja hauskoja, naureskelee Paretskoi.

Tuoreena aamukahvipöytään

Hämeen Sanomien lukija saa joka perjantaisen pulmansa tuoretavarana, alle vuorokauden ikäisenä.

-Alan torstaina sitä väsätä, ja alle kahteen tuntiin pitäisi toteutuksen syntyä. Kun lähtökohta on viikon uutisessa, ei pulmasta ole maanantaina enää kuin kalan kääreeksi.

Perjantain pulma syntyy Paretskoin muiden töiden oheistuotteena. Niitä ovat muun muassa kolumnit, pakinat ja käsikirjoittaminen. Hän ahmii kaikki mahdolliset tv-uutiset, selaa kaikki käsiinsä saamansa lehdet ja hyppää sen jälkeen tiedon valtatieltä ojanpientareelle miettimään.

-Tämä on perinteinen lehtipakinoitsijan asenne -seurataan asioita, mutta hieman sivusta, ja ymmärretään ne vähän omituisella tavalla ja liitettään yllättäviin muihin asioihin.

Kaukana kuriton Pahkasika

Tästä asenteesta Paretskoilla on pitkä kokemus. Hän toimi neljännesvuosisadan ajan huumorilehti Pahkasian päätoimittajana. Lehti on nukkunut ikiunta jo vuodesta 2000, mutta termi pahkasikahuumori elää edelleen. Se ei kuitenkaan voisi olla paljon kauempana Perjantain pulman maailmasta.

-Pahkasikahuumorin ominaisuuksia olivat tietty logiikattomuus, yllättävyys, anarkistisuus, muotojen rikkominen ja jopa räävittömyys tiettyyn rajaan saakka. Perjantain pulmat taas ovat hyvin kurinalaisia ja pyrkivät klassiseen tehtävämuotoon. Ne on tarkoitettu sanomalehtikäyttöön, joka lähtökohtaisesti merkitsee tiedon ja viihtymisen levittämistä.

Kun pulmamaakarina kuitenkin on Paretskoi, on oikeutettua esittää kysymys: kannattaako pulmia käydä aidosti pohtimaan?

-Kannattaa. Näiden vitsi ei ole se, että niihin ei ole ratkaisuja. Ihmisellä on joku perustarve yrittää selvittää pikkuinen, rajattu, nopea pulmatehtävä, rassata vähän aivojaan. Siitä ei kukaan hyödy mitään, eikä siitä ole kenellekään suurempaa vahinkoakaan tullut. Lekurit ovat jopa sanoneet, että päätään vaivaamalla se kaali ei kalkkeudu niin nopeasti kuin pelkästään sohvalla pötköttäen. (HäSa)

Päivän lehti

9.7.2020