Uutiset

Lääkärinvirat täyttyvät Ydin-Hämeessä

Hauhon ja Lammin-Tuuloksen terveysasemien kaikki lääkärinvirat ovat täyttymässä. Lammin viidenteen lääkärinvirkaan on yksi hakija ja Hauhon kolmanteen lääkärinvirkaan kaksi hakijaa.

Avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger kertoo, että hakijat haastatellaan ensi viikolla. Heidän on määrä aloittaa ensi vuoden alussa.

– Hyvältä näyttää. Haettiin kahta lääkäriä ja saatiin kolme hakijaa. Tämmöistä ei ole ollut koko 2000-luvun aikana, että meillä olisi ollut lääkärinvirkoihin näin paljon hakijoita.

Lääkärien sijaisia tarvitaan edelleen

Lammin-Tuuloksen terveysasemalla on ollut kolme omaa lääkäriä. Neljäs lääkäri aloitti Lammilla syyskuussa ja nyt täytetään viidettä virkaa. Hauholla on kaiken kaikkiaan kolme lääkäriä.

– Näyttää hyvin lupaavalta, että saamme kaikkiin virkoihin viranhaltijat. Sijaisia tarvitaan ja käytetään kuitenkin edelleenkin, sillä lääkärit ovat aika ajoin lomilla ja koulutuksessa, Krögen selvittää.

Lammilla oli ennen kuntaliitosta 2009 siellä oli kaksi omaa lääkäriä, joten tilanne on parantunut. Edelleenkin lääkäripula on valtakunnallinen ongelma.

– Ei tämä ole itsestään selvää, että lääkäreitä saadaan. Olemme muillakin terveysasemilla joutuneet käyttämään keikkalääkäreitä, jotta työntekijät jaksavat ja väestö saa palvelua.

Pihlajalinna korjasi alun ongelmat

Ostolääkärien jatkuva käyttö loppuu Lammilla ja Hauholla, koska Hämeenlinnan Terveyspalvelut-liikelaitoksen ostolääkärisopimus tamperelaisen Pihlajalinna oy:n kanssa päättyy vuoden vaihteessa.

Kaksi ostolääkäreistä on työskennellyt Lammilla ja Hauholla terveysasemien omien lääkärien lisäksi.

Pihlajalinna voitti kilpailutuksessa sopimuksen Ydin-Hämeen lääkäreistä vuonna 2010, joten sopimus tulee olemaan voimassa kolme vuotta.

– Sopimuksen jatkosta piti ilmoittaa elokuussa. Me olisimme jatkaneet sopimusta, mutta Pihlajalinna ei halunnut jatkaa sitä. Meidän korotusprosenttimme kustannuksiin on kaksi prosenttia, mutta Pihlajalinna olisi halunnut suurempaa kustannusten korotusta.

Alun käynnistysvaikeuksien jälkeen Pihlajalinnan toimintaan oltiin Hämeenlinnassa tyytyväisiä. Aluksi lääkäreitä ei ollut joka päivälle ja lääkärit olivat lyhytaikaisia.

– Kaikenlaisia käynnistysvaikeuksia oli, mutta Pihlajalinna korjasi ongelmat. Toisesta sopimusvuodesta lähtien yritys toimi hyvin, ylilääkäri Kröger kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic