Uutiset

Lääkekauppa kangertelee edelleen

Hämeenlinna 30.6.2005

Suomen kuluttajaliitto on tyytymätön lääkekaupan tilaan. Liiton mukaan apteekit tarjoavat ostajille liian harvoin halvinta mahdollista valmistetta. Kuluttajaliitto patistaakin ostajia valvomaan etujaan ”Älä maksa lääkkeestäsi liikaa” -kampanjalla. Liiton mielestä Suomessa olisi kiinnitettävä huomiota myös itsehoitolääkkeiden hintoihin.

Kelan tilastojen mukaan apteekit vaihtoivat viime vuonna 12 prosenttia reseptilääkkeistä lääkärin määräämää halvempaa tuotteeseen. Luku on valitettavan pieni, vaikka se ei kerro asiasta koko totuutta: lääkäri on voinut kirjoittaa potilaalle jo valmiiksi edullista reseptilääkettä. On ilmeistä, että näissä tapauksissa apteekki ei enää tarjoa ostajalla kaikkein halvinta tuotetta.

Ostajan sana painaa apteekissa toisellakin tavalla. Kelan mukaan noin 12 prosenttia asiakkaista ei halunnutkaan halpaa tai kaikkein halvinta lääkettä. Tässä tilanteessa apteekeilla ei ole kuin yksi vaihtoehto: ostaja saa valmistetta, jonka lääkäri on hänelle reseptiin kirjoittanut. Yleisin selitys ehkä hyvinkin kalliin tuotteen hankintaan lienee se, ettei sen käyttäjä halua luopua tutusta ja tehokkaaksi toteamastaan lääkkeestä.

Lääkevaihto alkoi Suomessa pari vuotta sitten. Muutoksen kohdistettiin suuria odotuksia, joista merkittävä osa on toteutunutkin. Vaihdosta on ollut etua sekä kuluttajille että Kelalle, jonka on pakko edelleenkin hillitä korvattavista lääkkeistä aiheutuvien menojen kasvua.

Kuluttajaliitto on arvioineen oikeilla jäljillä. Nykyinen järjestelmä ei aina ja kaikkialla toimi, mistä seuraa turhia kustannuksia ostajille. On aihetta epäillä, ettei tieto lääkkeen vaihtomahdollisuudesta ole vielä tavoittanut kaikkia suomalaisia. Kuluttajaliiton kampanjalle on sosiaalinen tilaus.

Liitto aivan ilmeisesti myös liioittelee lääkekaupan ongelmia. Olisi outoa, jos varsinkin paljon lääkkeitä käyttävät eivät olisi perillä niiden vaihtomahdollisuudesta. Vaikka lääkäri vaikenisi, tietoa saa monesta muusta lähteestä.

Järjestelmässä on vaikeasti ratkaistavia pulmia. On turha kieltää sitä tosiasiaa, että apteekit hakevat toiminnassa liiketaloudellista hyötyä, myynnilleen mahdollisimman hyvää tulosta. Tavoitteessa ei voi olla markkinataloudessa mitään hävettävää. Halvimman tuotteen myynti voi olla apteekille taloudellisesti kaikkein huonoin vaihtoehto. Ymmärrettävää – joskaan ei välttämättä hyväksyttävää – on se, että kallis lääke vaihdetaan mielellään keskihintaiseen valmisteeseen. Halvinta lääkettä apteekissa ei ole kaupan ehkä lainkaan.

Mitä lääkekaupan pelisääntöjen korjaamiseksi olisi tehtävissä? Lakien uusimisen sijaan oikea tie voisi hyvinkin olla tiedon jakaminen kuluttajien oikeuksista. Lääkekaupan perimmäinen ongelma ei edes ole lääkkeiden hinta vaan se, että suomalaisen syövät aivan liian paljon lääkkeitä sen sijaan, että pitäisivät huolen peruskunnostaan.

Lakien uusimisen sijaan oikea tie voisi hyvinkin olla tiedon jakaminen kuluttajien oikeuksista.

Päivän lehti

5.8.2020