fbpx
Uutiset

Lääkekorvauksia pohtiva työryhmä sai jatkoajan säästöjen etsimiselle

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkekorvausjärjestelmää pohtiva työryhmä on saanut helmikuun puoleenväliin asti jatkoaikaa esitykselleen säästökohteista. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetettiin 113 miljoonan euron säästöt vuoteen 2015 mennessä.

– Määräaika oli työlle liian lyhyt. Kovasti on työtä tehty ja vaihtoehtoja kartoitettu, mutta ne parhaat vaihtoehdot ovat vielä valitsematta, sanoo työryhmän puheenjohtaja, ministeriön vakuutusosaston päällikkö Outi Antila.

Marraskuun alussa asetetun työryhmän piti alun perin saada säästö-ohjelma kasaan vuoden loppuun mennessä.

– Ajatuksena on, että kun säästöjä on joka tapauksessa pakko tehdä, ne tehtäisiin niin, että paljon lääkkeitä käyttävät ja pienituloiset eivät kärsisi.

Antilan mukaan useimpien lääkkeiden käyttäjiä on kuitenkin kaikissa sosiaaliluokissa, joten määrittely on hankalaa. Hän ei suostu toistaiseksi paljastamaan, minkä tyyppisiä vaihtoehtoja työryhmässä on pohdittu.

– Pääministerinkin käyttämä esimerkki on antibioottikuurit. Jos syö yhden kuurin vuodessa, onko tarpeellista saada siitä muutaman euron korvaus, joka aiheuttaa paljon hallinnollista kulua?

– Tätäkään ei voi kuitenkaan yleistää. Jotkut syövät paljon antibiootteja vuoden aikana, Antila toteaa.

Säästöjen etsiminen on vain ensimmäinen osa työryhmän työstä. Kokonaistavoitteena on uudistaa ja yksinkertaistaa monimutkaista järjestelmään. (HäSa)

Menot