Uutiset

Lääketiede ei usko krapulajuomiin

Niin kauan kuin ihmiset ovat humalluttaneet itsensä alkoholilla, yhtä pitkään on etsitty ja kokeiltu rohtoja kivistävään päähän ja huonoon oloon.

Joku tekee rankan hikilenkin, toinen saunoo, jotkut uskovat krapularyypyn taivaalliseen voimaan. Jysäriä yritetään lievittää myös lepäämällä.

Markkinoille ilmestyy tämän tästä uusia ihmeaineita, joiden väitetään kohentavan oloa nopeasti. Vuodenvaihteen juhlijoille markkinoitiin näyttävästi belgialaisvalmisteista Outox-krapulajuomaa.

– Kyse ei ole lääkevalmisteesta, vaan hedelmäsokerista, C-vitamiinista sekä sitruuna- ja omenahaposta valmistetusta virvoitusjuomasta, sanoo Oy Outox Finlandin markkinointijohtaja Jarno Eerikäinen.

– Juoman teho perustuu siihen, että sen aineet kiihdyttävät maksan toimintaa ja näin kehosta poistuu haitallisia aineita, jotka aiheuttavat pahan olon. Krapulajuomaa nautitaan pullollinen ennen nukkumaanmenoa ja toinen aamulla.

-!Juomaa on testattu Euroopassa pitkään ja sitä on kokeiltu muun muassa Suomessa erään iltapäivälehden kokoamassa koeryhmässä, johon osallistui myös lääkäri. Testeissä on todettu juoman kiihdyttävän alkoholin palamisnopeutta 20-100 prosenttia.

Usko tehoon lievittää oireita

Hämeenlinnan A-klinikan lääkäri Pentti Mämmi suhtautuu varauksellisesti krapulajuomaan.

– Lääketiede ei tunne ihmeaineita eikä niitä ole käytössä A-klinikoilla. Kyse taitaa olla enemmän uskon asioista. Jos jonkun aineen parantavaan voimaan uskotaan, oireet saattavat lieventyä.Tiedän, että luontaistuotteita käytetään jonkin verran, hedelmäsokeri eli fruktoosi on näistä ehkä tunnetuin.

A-klinikalla ei hoideta lievää krapulaa lainkaan.

– Katkaisuhoidossa, johon yleensä johtaa pitkä, usein viikkojen mittainen ryyppyputki, potilas saa alkuun rauhoittavia lääkkeitä, joilla vieroitusoireita saadaan lievemmiksi. Hänelle annetaan myös ravintoliuosta, joka palauttaa ohutsuolen toiminnan ja edistää elimistön aineenvaihduntaa.

Paras keino Mämmin mielestä krapulantorjuntaan on edelleen alkoholin kohtuullinen käyttö.

– Jos veren alkoholipitoisuus kohoaa yli yhden promillen, seurauksena on yleensä paha olo. Kolmen promillen humala alkaa olla jo hengenvaarallinen etenkin nuorille ja neljän promillen pitoisuus on jo hyvin vakava myrkytystila ja saattaa johtaa kuolemaan.

Konstit on monet

Muutama vuosi sitten kohuttiin ruotsalaisista Revigör-pillereistä. Niiden vakuutettiin auttavan krapulaan, mutta alkoholisteja hoitavat lääkärit olivat keksinnöstä lähinnä kauhuissaan.

Edelleen on epäselvää, tepsivätkö pillerit todella, vai ovatko ne keksijöilleen, kahdelle lääkärille vain oiva tapa rikastua.

Pari vuotta sitten Hollywoodin filmitähtien salaiseksi aseeksi krapulaa vastaan ”keksittiin” hajonneen Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n vuosikymmeniä sitten kehittämä krapulalääke RU-21.

Lääkkeen voimin neuvostoagentit pystyivät juomaan pöytäseurueensa pöydän alle ja keräämän siten havittelemiaan salaisia tietoja. Sen valmistajien markkinointiväittämän mukaan aine estää!kehoa valmistamasta entsyymiä, joka muuttaa nautitun alkoholin ikäviä oireita tuottavaksi myrkkykemikaaliksi.

Muutaman viikon Suomen markkinoilla ollut belgialainen Outox-juoma maksaa kuusi euroa pullolta, siis yhden ravintolapaukun verran.

Olisi pitänyt olla krapula, jotta juoman teho olisi tullut kokeiltua todellisessa tilanteessa. Juoma on hiilihappoinen makea, kirkkaan oranssinvärinen aine, eikä missään nimessä pahanmakuinen. Pullo on pieni, vain kahden desilitran vetoinen eli litrahinta nousee kolmeenkymppiin.

Mikäli pari pulloa riittää loitontamaan todellisen jysärin, aine on hintansa väärtti.

Pitänee joskus kokeilla, jos tositarvetta ilmaantuu.

Päivän lehti

13.7.2020