Uutiset

Lääkkeiden annosjakelu

Fyysiset vanhenemismuutokset ja sairaudet voivat tehdä ihmisen lääkkeiden itse jakelusta vaikean. Kädet saattavat olla niin kömpelöt, että lääkepakkausten avaaminen vaikeutuu ja lääkkeiden pakkauksista ottaminen vaikeutuu.

Kongnitiivisista muutoksista mainittakoon muistin heikkeneminen ja sekaannus lääkkeiden ottamisessa. Tiedon puute voi myös johtaa siihen, että säilytys ja muut virheet lääkehoidon toteuttamisessa lisääntyvät.

Suomessa on yksi ja ainoa lääkkeiden annosjakeluyksikkö, joka tuottaa valmiiksi annosteltuja lääkepusseja potilaille/asiakkaille lähinnä kotihoidon piirissä.

Lääkkeiden käyttäjä saa turvallisesti ja edullisemmin lääkkeensä kuin itse ostaen ja annostellen. Säästöä on todettu tulevan lääkkeistä 53 prosnettia käyttäjistä ja rahallista säästöä lääkkeiden kokonaiskustannuksista on todettu tulevan kuusi prosenttia.

Annosjakeluyksikkö perii noin 5-6 euroa viikossa apteekilta, joka toimittaa lääkkeet käyttäjälle. Apteekki perii potilaalta/asiakkaalta 5-7 euroa viikossa.

Tämä lisämaksu potilaalle/asiakkaalle on liian suuri, vaikka hyödyt turvallisuuden alueella olisivatkin hyvät. Kela on kuitenkin ollut niin suppea tässä maksuasiassa, että antaa korvausta 0,84 senttiä viikossa, mutta kriteereinä ”suuren” avustuksen saamiseksi on yli 75-vuoden ikä ja vähintään 6 Kelan korvauksen piirissä olevaa lääkettä per potilas/asiakas.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vanhuksen käyttöön 3-4 lääkettä. Samoin myös professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan vanhuksen lääkehoitoa toteuttaessa tulisi potilaalla/asiakkaalla olla vain n. 4 lääkettä käytössään.

Miten siis valtion tarjoaman Kelan tuen kriteerit voivat olla vastoin maailmanlaajuista käytäntöä vastaan? Tuo 0,84 sentin Kelan antama korvaus on myös pilkantekoa vanhusten jo muutenkin pieniin tuloihin ja suuriin veroihin nähden!

Nykyisen eduskunnan tulisi kiinnittää Kelan toimintaan erityistä huomiota, koska siellä on erittäin paljon uudistettavaa ja tarkistettavaa.

Helena Puistola

terveydenhuollon opettaja

Janakkala

Päivän lehti

25.5.2020