fbpx
Uutiset

Lääkkeiden käyttöön saatava tolkku

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan esitystä lääkkeiden tukkuhintojen laskemiseksi. Tarkoitus ei ole kysyä, mitä mieltä lääketeollisuus on hintojen rukkaamisesta, sillä ministeriö on ottamassa käyttöön uuden aseen lääkekustannusten kurittamiseksi. Ministeriö aikoo laskea lääkkeiden tukkuhintoja viitisen prosenttia pakkoalennuksella. Jos lääketehdas ei hyväksy ministeriön hintalautakunnan määrittämän lääkkeen uutta hintaa, tuote putoaisi pois Kelan korvattavien lääkkeiden listalta.

Pakkoalennus istuu ideana huonosti läntiseen markkinatalouteen. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin tällä kertaa oikealla asialla, sillä Kelan talous on kestämättömällä pohjalla, jos sen korvaamien lääkkeiden kauppa kasvaa nykyistä vauhtia.

Kelan lääkekulut kasvoivat maltillisesti vuonna 2003, koska Suomessa siirryttiin järjestelmään, jossa lääkärin määräämä lääke voidaan vaihtaa apteekissa halvempaan tuotteeseen. Kuten saattoi aavistaa, huuma kesti vuoden. Kelan korvaamien lääkkeiden kauppa kasvoi jälleen vuonna 2004 yli kymmenen prosenttia. Tätä tietä ei ole mieltä jatkaa. Jotain on tehtävä ja keino muiden joukossa on monissa maissa menestyksekkäästi toteutettu lääkkeiden tukkuhintojen pakkoalennus.

Lääkkeiden pakkoalennus on kuitenkin suuressa kokonaisuudessa pientä näpertelyä. Tästä kertovat murheellisen tylyt tilastotiedot. Kela maksoi viime vuonna korvattavista lääkkeistä potilaille korvauksia hieman yli miljardi euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö laskee pakkoalennuksen säästöksi korkeintaan 30 miljoonaa euroa! Parhaimmillaankin on odotettavissa, että Kelan lääkekustannusten nousu ainoastaan hieman loivenee – ja jälleen vain hetkeksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) on hyvin perillä lääkekustannusten kasvun monista syistä. Pakkoalennuksen ohella Mönkäreellä on muitakin suunnitelmia. Apteekkimaksua ollaan puolittamassa, lääkkeiden määräämistä uudistetaan ja lääkkeiden tukkuhintoja aiotaan tarkistaa nykyistä useammin. Kaikilla näillä toimenpiteillä halutaan hidastaa lääkekustannusten edelleen väistämätöntä kasvua.

Monet asiantuntijat ovat sanoneet ääneen, mikä on ongelman ydin: Suomi on vaarallisen lääkekeskeinen yhteiskunta. Lääkkeitä syödään liikaa. Tarkasti ottaen niitä syövät liikaa ihmiset, joiden pitäisi lääkkeiden syönnin sijaan kantaa nykyistä enemmän itse vastuuta omasta terveydestään. Suomalaiset yrittävät ratkaista tupakoinnista, päihteiden liikakäytöstä, epäterveellisestä ruuasta ja liikunnan laiminlyönnistä seuraavia vaivoja lääkkeillä.

Sairautta on toki hoidettava, mieluiten lääkärin määräämillä, lääkkeillä. Suomessa kuitenkin kaivataan ryhtiliikettä, joka korostaa, että yksilöiden on omien voimiensa mukaan kannettava vastuuta omasta terveydestään. Ja niin, että terveyttä ylläpitävä liikunta ja terveellinen ruoka olisivat suomalaisten arkea jo nuoresta lähtien.

Menot